{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje

F
18.12.2008. u 17:52
0
2
VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje
0
VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje
Foto: Arhiv
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) uputilo je danas otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku u povodu njegovih neprimjerenih izjava u vezi s nacionalnom i vjerskom pripadnošću sudija i tužilaca.
"Povodom sve učestalijih izjava pojedinih predstavnika vlasti u BiH, koje se mogu okarakterisati kao neodgovorne i neprimjerene s ciljem vršenja pritiska na nosioce pravosudnih funkcija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine izražava veliko razočarenje i zabrinutost" navodi se u pismu.

VSTV BiH u pismu upozorava da posljednja izjava Milorada Dodika, premijera RS-a, kojom se kalkuliše sa nacionalnom i vjerskom pripadnošću sudija i tužilaca u BiH u kontekstu navodne pristrasnosti, nije primjerena političkim dužnosnicima, posebno ako se zna da su kroz reformu pravosuđa uloženi ogromni napori kako bi se osigurao princip nacionalne izblansiranosti kao i principi nezavisnosti, nepristrasnosti, te stručnosti i odgovornosti sudija i tužitelja.

U pismu se nadalje navodi da je svaki politički pritisak na pravosuđe direktno zadiranje u pomenute principe, koji čine suštinu demokratije i da nas udaljava od željene evropske budućnosti.

VSTV BiH smatra posebno zabrinjavajućim činjenicu da ova izjava dolazi od visokog političkog dužnosnika koji bi trebao i morao poštovati različitosti u društvu i svojim ponašanjem biti primjer građanima BiH opterećenim tragičnom prošlošću.

"VSTV BiH želi istaći da sudije obavljaju svoju funkciju nezavisno, na osnovu zakona i vlastite procjene činjenica i nepristrano, tretirajući sve strane u postupku bez favoriziranja. Još jednom ponavljamo, da nezavisnost i nepristranost sudija, kao i pravosuđa uopšte, predstavljaju temelj pravne države koja je osnovni cilj svakog demokratskog društva", navodi se u pismu, uz napomenu da bi političari trebali svojim izjavama snažno podržavati vladavinu prava i saradnjom graditi budućnost Bosne i Hercegovine, a ne vraćati se starim navikama vršenja političkog uticaja na pravosuđe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: