{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje

F
18.12.2008. u 17:52
0
2
VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje
0
VSTV izrazio zabrinutost i razočarenje
Foto: Arhiv
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) uputilo je danas otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku u povodu njegovih neprimjerenih izjava u vezi s nacionalnom i vjerskom pripadnošću sudija i tužilaca.
"Povodom sve učestalijih izjava pojedinih predstavnika vlasti u BiH, koje se mogu okarakterisati kao neodgovorne i neprimjerene s ciljem vršenja pritiska na nosioce pravosudnih funkcija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine izražava veliko razočarenje i zabrinutost" navodi se u pismu.

VSTV BiH u pismu upozorava da posljednja izjava Milorada Dodika, premijera RS-a, kojom se kalkuliše sa nacionalnom i vjerskom pripadnošću sudija i tužilaca u BiH u kontekstu navodne pristrasnosti, nije primjerena političkim dužnosnicima, posebno ako se zna da su kroz reformu pravosuđa uloženi ogromni napori kako bi se osigurao princip nacionalne izblansiranosti kao i principi nezavisnosti, nepristrasnosti, te stručnosti i odgovornosti sudija i tužitelja.

U pismu se nadalje navodi da je svaki politički pritisak na pravosuđe direktno zadiranje u pomenute principe, koji čine suštinu demokratije i da nas udaljava od željene evropske budućnosti.

VSTV BiH smatra posebno zabrinjavajućim činjenicu da ova izjava dolazi od visokog političkog dužnosnika koji bi trebao i morao poštovati različitosti u društvu i svojim ponašanjem biti primjer građanima BiH opterećenim tragičnom prošlošću.

"VSTV BiH želi istaći da sudije obavljaju svoju funkciju nezavisno, na osnovu zakona i vlastite procjene činjenica i nepristrano, tretirajući sve strane u postupku bez favoriziranja. Još jednom ponavljamo, da nezavisnost i nepristranost sudija, kao i pravosuđa uopšte, predstavljaju temelj pravne države koja je osnovni cilj svakog demokratskog društva", navodi se u pismu, uz napomenu da bi političari trebali svojim izjavama snažno podržavati vladavinu prava i saradnjom graditi budućnost Bosne i Hercegovine, a ne vraćati se starim navikama vršenja političkog uticaja na pravosuđe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: