BiH
0

VSTV demantira navode o nelegalno utrošenih pet miliona KM

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH demantiralo je u utorak informaciju o nelegalno utrošenih pet miliona KM iz donacije Evropske komisije, koju je iznijela predsjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

U saopćenju za javnost VSTV-a navodi se da je Dušanka Majkić dala izjavu objavljenu u dnevnim novinama "Glas Srpske" od 8. decembra u kojoj tvrdi da "Visoki sudski i tužilački savjet krije dokumentaciju o tome kako su 2007. godine potrošili 5.152.130 KM donacija od Evropske komisije i papire nisu htjeli da pokažu Kancelariji za reviziju institucija BiH".

U VSTV-u ističu da u skladu s ugovorima koje je Vijeće potpisalo s donatorima, između ostalih i Evropskom komisijom, reviziju svih donatorskih sredstva obavljaju nezavisne revizorske kuće.

Konkretno su za spomenutu donaciju obavljene tri revizije, i to dvije finansijske i jedna revizija djelotvornosti.

Finansijske revizije obavila je nezavisna revizorska kuća, prvu u januaru 2007. godine nakon okončanja prve faze projekta, te potom finalnu finansijsku reviziju u aprilu 2008. godine.

Reviziju djelotvornosti projekta obavila je Evropska komisija u decembru 2007. godine.

U VSTV-u naglašavaju da su sve tri revizije konstatirale da "prema mišljenju (revizora) finansijski izvještaj projekta prikazuje, u svim materijalno značajnim aspektima, realnu i istinitu sliku prihoda i rashoda projekta, koji su na odgovarajući način pripremljeni u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima. Zaključeno je da nema odstupanja i propusta u vezi sa sredstvima iz Ugovora br. 2005/107-513".

Na krju se potcrtava da je VSTVBiH sve navedene izvještaje dostavilo Ministarstvu finansija i trezora BiH i Uredu / kancelariji za reviziju institucija BiH.