{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VSTV će analizirati zaključak o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama u BiH

24.1.2016. u 22:06
447
224
VSTV će analizirati zaključak o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama u BiH
447
VSTV će analizirati zaključak o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama u BiH
Foto: AFP
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH će na narednoj sjednici dodatno razmatrati zaključak koji je nedavno usvojen, a odnosi se na zabranu nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. VSTV neće odustati od svojih zaključaka, ali će dodatno analizirati zaključak po pitanju vjerskih obilježja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na sjednicama VSTV-a iz septembra i oktobra 2015. godine ocijenjeno je da je potrebno skrenuti pažnju na nošenje vjerskih obilježja zaposlenih u pravosudnim institucijama, ali i stranaka.

Zbog toga je donesen zaključak da se rukovodiocima pravosudnih institucija skrene pažnja na zabranu nošenja vjerskih obilježja. Kada je u pitanju zabrana nošenja vjerskih obilježja za stranke, iz VSTV-a su istakli kako rukovodioci pravosudnih institucija trebaju u konkretnim slučajevima odlučiti da li nešto odgovara ili ne.

U međuvremenu je reagovala i Islamska zajednica (IZ) u BiH, naglašavajući da je takva odluka VSTV-a netransparentna i rasistička te da nije u skladu sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Na sjednici koja je održana prije dva dana, VSTV je raspravljao i o reakcijama IZ-a i javnosti.

"VSTV je usvojio zaključak da se od svih pravosudnih institucija u BiH zatraži informacija o primjeni preporuka koje je Vijeće usvojilo po pitanju vjerskih obilježja. Osim toga, usvojen je zaključak da se dopuni analiza koja je bila osnova za zaključak o vjerskim obilježjima, što će na dnevnom redu biti naredne sedmice", istakli su za Klix.ba iz VSTV-a.

VSTV će raspravljati o načinu komunikacije s javnosti o zabrani vjerskih obilježja, ali i svim drugim koji su zainteresirani za objašnjenje stavova koji su doneseni, poručuju iz te institucije.

"Vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju te se pod ovim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i slično, iz čega proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno da li je marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka VSTV-a BiH koji se odnose na poduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", istakli su iz VSTV-a.

Međutim, pravni eksperti upozoravaju da ukoliko se želi uvesti bilo kakvo ograničenje, kada su u pitanju vjerske slobode, to prvenstveno mora definisati zakon, a ne pravilnici ili zaključci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: