Bez obzira na apele
73

Vrućine su stigle, a BiH i ove godine bez kanadera: Gašenje požara zavisit će od volje Cvijanović

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šumski požari iz godine u godinu uništavaju hektare šuma u Bosni i Hercegovini. Isto tako iz godine u godinu ponavljaju se pozivi da nadležni poduzmu neophodne mjere kako bi se šteta od požara minimalizirala.

Nakon strašnih požara koji su zahvatili područje Hercegovine prošle godine, nedostatka tehnike, letjelica i problema sa odobrenjem Predsjedništva za djelovanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, niko iz Vlade nije poduzeo nijedan korak da bi pomogli civilnoj zaštiti i obezbijediti letjelice neophodne za gašenje požara.

Pero Pavlović iz Civilne zaštite HNK-a za Klix.ba je rekao da na početku godine jasno su upućene preporuke svima koji su kroz zakon obavezni da urade preventivne radnje. On vjeruje da su svo koji zaduženi za to izvršili neophodne radnje, a sa svoje strane CZ HNK uložio je dodatne napore.

"Na zavidnoj smo razini sada. Naše jedinice lokalne samouprave imaju po jedno-dva vozila, vatrogasci iz godine u godinu pokazuju da su profesionalni, hrabri i odlučni", rekao je.

Pavlović je poručio da sve službe moraju upozoravati građane da budu odgovorni jer 90 posto požara nastane zbog ljudskog faktora.

"Ukoliko se bavite poljoprivredom i morate paliti nešto, nemojte to raditi bez nadzora", apelovao je.

Iako je u maju i junu bilo puno padavina i vatrogasci nisu imali puno posla, sada je oprez neophodan, a glavni problem predstavlja odsustvo letjelica.

Vrijednost štete koju nanesu požari u jednoj godini je, prema procjenama, jednaka je vrijednosti jedne letjelice potrebne za gašenje požara.

"Apelirali smo na nadležne, u našoj županiji smo videonadzorom pokrili skoro cijeli prostor, ali dok ljudska noga dođe, požar se raširi. Neće nas zaobići ni u ovoj godini", rekao je Pavlović.

On je kazao da požari ne nanose više štete isključivo zahvaljujući nesebičnim naporima vatrogasaca, ali da im je potrebna pomoć u vidu tehnike.

"Naša uprava je prije 5-6 godina uradila istraživanje o tome šta bi bilo najadekvatnije i koliko bi koštala neophodna pomoć. Tada smo došli do zaključka da je najbolje nabaviti 'air traktore' koji bi trebali biti pozicionirani u Mostaru. Bilo je govora na svim razinama da će se svi uključiti, ali konkretnih pomaka nema. Iz godine u godinu svjedočimo istoj situaciji", rekao je.

Pavlović je kazao da pomoć Oružanih snaga BiH je od velikog značaja, ali dok se dobiju neophodna odobrenja i dok pomoć stigne bude dosta kasno, a dodatni problem jeste da letjelice OS BiH nisu adekvatne.

Požari još uvijek na veliku sreću nisu zahvatile šume, ali su, nažalost, neizbježni. A zahvaljujući vlasti veliku štetu će ponovo pretrpjeti flora i fauna kojima će trebati decenije da bi se oporavile, vatrogasci i civilne zaštite će ponovo nadljudskim naporima pokušavati savladati požare, kao i pomoć OS BiH ponovo će zavisiti od volje članova Predsjedništva BiH odnosno od volje člana iz Republike Srpske Željke Cvijanović, s obzirom na to da druga dva člana do sada nisu pravili sličan problem.