{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrtići zdrave ishrane: Živimo u vremenu u kojem djeca uče roditelje

22.10.2015. u 15:56
0
12
Vrtići zdrave ishrane: Živimo u vremenu u kojem djeca uče roditelje
0
U Sarajevu je održana radionica "Radionica: Vrtići zdrave ishrane – Zdravo jedi, zdravo rasti" na kojoj je prezentiran progres u implementaciji programa "Zdravo jedi.zdravo rasti", a predstavljena su i pozitivna iskustva u implementaciji pilot projekta "Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane" koji se u okviru Programa provodi u šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH.
"U vrijeme kada smo u našoj ustanovi došli u fazi ozbiljnog govora o tome da se nešto mora poboljšati u ishrani djece,pojavio se ovaj program koji je očito stigao u pravo vrijeme. Program smo prihvatili sa zadovoljstvom kao nešto što će poboljšati ishranu djece, ali i dodatno educirati naše osoblje što će nam ostati trajno. Ono što je posebno važno što su s ovim programom usvojeni novi principi i on ne prestaje datumom prestanka projekta, već će da traje i unapređuje se dok traje i ustanova”, kazala je Alma Polić, rukovoditeljica odgojno-obrazovnog procesa u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Naše dijete" Tuzla.

Kazala je kako je na početku provedbe programa najprije "prečešljan" jelovnik koji je izmijenjen, proslave rođendana su prilagođene i umjesto standardnih djeca sada mogu donijeti voćne torte ili voćne salate, radilo se na bontonu, kursevima o ličnoj higijeni, pokretnoj zubnoj ambulanti, odgajatelji su educirani na temu pretilosti…

Slične aktivnosti predstavili su i predstavnici ostalih predškolskih ustanova, a Edina Gafić iz vrtića "Dječiji grad" pri JU Djeca Sarajeva istakla je informiranje roditelja o aktivnostima, promjenama jelovnika i prenošenje zdravih navika na njih.

"Na početku smo vidjeli da mnoge stvari na jelovniku treba mijenjati: Izbačen je margarin - uveden puter, izbačeno mlijeko u prahu - uvedeno pravo mlijeko, uvedeni su voćni jogurti, riba, voće što je češće moguće… Na našoj web-stranici roditeljima je stalno dostupan jelovnik", kazala je Gafić.

Saradnju s roditeljima posebno je potcrtao Ivica Matić, direktor Dječijeg vrtića "Čapljina".

"Radimo mnogo s djecom tokom pet dana koliko su kod nas, ali šta je sa vikendom? Pitanje je šta djeca jedu vikendom, a na to možemo utjecati upravo – preko djece. Živimo u vremenu u kojem roditelji jako mnogo uče od djece koja im prenose šta smo radili u vrtiću, iznimno je bitno raditi na podizanju svijesti roditelja, to je proces koji će trajati, i on je ovim tek počeo", kazao je Matić. S njim se složila i direktorica vrtića "Sunce" iz Goražda Elma Bučo koja je kazala kako su uz sve aktivnosti s djecom u fokusu programa tokom njegove realizacije u Goraždu bili i roditelji.

"S roditeljima treba raditi, znamo da navike potiču iz porodice, pa tako i prehrambene navike. Program je zaista bio pun pogodak, potaknuo nas je da se priključimo i drugim projektima i aktivnostima kao što je ‘Rastimo uz ples’, i s obzirom nas činjenicu da se djeca često vrlo nekvalitetno hrane, mislim da program treba proširiti i na osnovne škole", kazala je Elma Bučo.

Erna Čunjalo iz vrtića ‘Pinokio’ u Zenici kazala je kako ih je početak provredbe programa dočekao u situaciji kada su dosta toga riješili ili počeli da rješavaju, ali su im bile potrebne dodatne smjernice.

"Naš je cilj da se program proširi na ostale javne vrtiće u Zenici jer se pokazao vrlo koristan, efikasan i provediv. Dobili smo potrebnu dodatnu edukaciju, opremili prostoriju za dojenje gdje mame beba u jaslicama mogu doći tokom dana, djeca imaju voćne međuobroke…", navela je neke od aktivnosti Erna Čunjalo, a direktorica dječijeg vrtića "Bihać" Zehida Goretić dodala je kako su i oni opremili sobu za dojenje, potcrtavši mogućnost koju zaposlenim majkama daje novi Zakon o radu.

"Članom 65 majkama beba je dato pravo da tokom radnog dana mogu odsustvovati dva puta po sat vremena kako bi podojili dijete, i to je obavještenje kod nas jasno istaknuto kako bismo ih upoznali s tim pravom, a u našem vrtiću imaju posebnu sobu gdje mogu biti sa svojim djetetom", kazala je direktorica Goretić.

Na radionici je predstavljen i program "Food Doods: dobra ishrana, dobra forma, dobro zdravlje, za djecu i porodicu" kao primjer dobre prakse, a prisutni su imali priliku i prodiskutovati o svim temama, razmijeniti mišljenja i donijeti zaključke.
Cilj programa promocije zdravlja "Zdravo jedi.zdravo rasti" je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnom nivou zagovaraju i provode Politiku za unapređenje ranog rasta i razvija djece u FBiH među djecom, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i kuharima koji pripremaju hranu za djecu.

Koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a aktivnosti se realiziraju u saradnji sa Unicefom BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH, objavio je portal ZaSvakoDijete.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: