BiH
422

"Vrtići za sve": Predškolsko obrazovanje nije luksuz, već pravo djeteta

FENA
Predstavnici UNICEF-a u Bosni i Hercegovini izrazili su zahvalnost svima koji su učestvovali u kampanji ''Vrtići za sve'' koja je počela krajem februara s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o značaju predškolskog obrazovanja, obzirom da u BiH tek svako sedmo dijete pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja.

Kampanja je bila dio Projekta "Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje", koji realizuje UNICEF u saradnji sa nadležnim institucijama, te uz podršku fondacije "Dubai cares".

Predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abulaban danas je u Sarajevu novinarima kazao da je ta kampanja tek početak aktivnosti u toj oblasti te da će UNICEF i dalje nastaviti s radom na pomaganju ostvarivanja prava djece na predškolsko obrazovanje.

Smatra da je ta vrsta obrazovanja vrlo bitna u razvoju djeteta i da je prepoznata širom svijeta.

"To predstavlja osnov za bolji uspjeh djeteta u razvoju, samim tim porodice, društva i čitave države, mislim da je to jedna od najboljih investicija", istakao je Abulaban.

On je kazao i da su vlasti pokazale zainteresovanosti tokom provođenja aktivnosti kampanje te da je to veoma pozitivno.

"Prema statističkim podacima, tek svako sedmo dijete u BiH ima pristup predškolskom obrazovanju, što je mnogo manje u poređenju sa drugim, čak i manje razvijenim zemljama. Mnoga istraživanja su potvrdila da je kvalitetno predškolsko obrazovanje veoma važno za razvoj djeteta, ali i za razvoj društva u cjelini", akcentirao je Abulaban te dodao da predškolsko obrazovanje nije luksuz, nego potreba.

U okviru kampanje ''Vrtići za sve'' ilustracijama i porukama naglašeni su ključni problemi u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH, nedostupnost predškolskih ustanova za djecu u ruralnim područjima, nepostojanje budžetske stavke i nerazumijevanje važnosti investicije u kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje, te nedostatak razumijevanja značaja ranog učenja za razvoj djeteta.

Posebna pažnja je posvećena djeci iz seoskih sredina, te iz ranjivih i manjiskih grupa.