BiH
0

Vrijeme za partnerske odnose BiH i Japana

FENA
Sazreli su i vrijeme i uvjeti da Japan od zemlje donatora postane istinski partner Bosne i Hercegovine, zaključeno je tokom današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i otpravnika poslova Ambasade Japana u BiH Futaoa Motaija, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Bosna i Hercegovina pokazuje znakove izuzetnog oporavka, konstatacija je japanskog ambasadora te je vrijeme da dvije zemlje budu osim u iznimno prijateljskim odnosima povezane i kroz kapital.

Takva nastojanja, prema ocjeni premijera Brankovića, potpuno su kompatibilna sa strateškim pravcima zacrtanim u mandatnom Programu rada Vlade Federacije BiH.

Riječ je o jačanju sektora elektroenergije, prometa, poljoprivrede i turizma, a kroz model javnog i privatnog partnerstva i japanski investitori tu mogu naći svoj interes.

Premijer Branković je istaknuo da Vlada Federacije BiH nastoji stvoriti takvo poslovno okruženje u kojem nije toliko bitno radi li se o velikoj ili maloj investiciji, već je li investitor zadovoljan.

Kako je ocijenjeno BiH je potreban transfer visoke tehnologije, u čemu je Japan jedan od svjetskih lidera. Uvođenjem visoke tehnologije u Bosni i Hercegovini bi bio učinjen pomak od naslijeđenog koncepta razvitka teške industrije. Time bi, ujedno, bili stvoreni uvjeti za zadržavanje mladih obrazovanih ljudi u zemlji, jer bi im bila otvorena mogućnost zaposlenja na atraktivnim radnim mjestima, kaže su saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.