Krizni štab Inzku
0

"Vrijeme je za zajedničku akciju"

Sarajevo-x.com
U Mostaru je 08.12.2009. od 18:00 do 20:20 sati održana javna rasprava sa naslovom “Prevazilaženje krize u funkcionisanju Grada Mostara – da li je vrijeme za zajedničku akciju?”. Javnu tribinu su inicirali predstavnici udruženja građana: Sindikata uposlenih u gradskoj upravi, Mostarski vatrogasci, Mostarsko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, Lutkarsko kazalište, Ured ombudsmena, Centar civilnih inicijativa, Srpsko građansko vijeće, Naša Stranka i Liberalno Demokratska Stranka.

Tribini je prisustvovao veći broj građana Mostara i zaključak tribine je da je vrijeme za zajedničku akciju.

Svi prisutni su se složili da su nezadovoljni radom gradskih vlasti u Mostaru, te je to osnovni tazlog koji je okupio navedene da se udruže u zajedničku akciju. Stoga, doneseni su slijedeći zaključci:

  • Mi predstavnici udruženja građana, sindikata, kuturnih institucija, vanparlamentarnih stranaka i građana, svojom voljom i natjerani nuždom formiramo Krizni štab za bolji Mostar, koji će voditi i koordinirati promjene u Mostaru.

  • Trenutni sastav gradske vlasti nije relevantan faktor te naši zahtjevi neće više biti adresirani gradskom vijeću, jer je ono pokazalo neozbiljnost i neodgovornost

  • Sve zahtjeve upućujemo direktno Uredu visokog predstavnika u BiH sa zajedničkim zaključcima od kojeg tražimo primjenu bonskih ovlasti i ispunjenje naših zahtjeva, sa ciljem promjena u Mostaru

  • Organizovat ćemo potpisivanje peticije u Mostaru sa pitanjem da li građani podržavaju vanredne izbore za gradsko vijeće

U skladu sa time, Krizni štab od OHR-a zahtjeva:

  • Da OHR svojom odlukom kazni političke subjekte trenutno zastupljene u gradskom vijeću i omogući funkcionisanje institucija Grada.

  • Neophodno je da se usvoji proračun /budžet do kraja tekuće godine i time zaključi 2009. godina.

  • Neophodno je da se omogući nesmetano finansiranje institucija iz budžeta / proračuna u 2010 godini do konačnog rješenja.

  • Da se uposlenicima u kulturnim institucijama Mostara izjednači status sa uposlenicima u nauci, srednjem i osnovnom obrazovanju i sportu, zbog toga što pripadaju istom resornom ministarstvu i ne treba praviti diskriminaciju među sličnim djelatnostima.

"Zahtjevamo da podržite napore nas građana Mostara u želji da prevaziđemo strah, podjele i probleme", poručili su iz Kriznog štaba Valentinu Inzku