Politika pogubna za stranku i BiH
1

Vrijeme je za rekonstrukciju SDP-a i Lagumdžijin odlazak

Piše: Edita Gorinjac
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Ostavka Željka Komšića na sve funkcije u stranci, koju je podnio jučer, za neke je bila očekivana, dok je druge iznenadila. Na ovakav korak, koliko je za sada poznato, budući da se Komšić još nije javno očitovao, a ni SDP, član Predsjedništva BiH i dugogodišnji istaknuti član Socijaldemokratske partije se odlučio nakon dužeg neslaganja sa njenim predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom, kao i zbog Lagumdžijine podrške kandidaturi Vuka Jeremića za Generalnu skupštinu UN-a, što je “kap koja je prelila čašu”.

SDP je odavno, a nakon ovoga se to još jasnije vidi, sazrio za rekonstrukciju i odlazak Zlatka Lagumdžije sa čela te stranke, smatra Nermin Pećanac, predsjednik SDU-a i bivši član SDP-a.

Neophodna je demokratizacija unutar stranke

"Odluka Željka Komšića je vrlo hrabra i reakcija je na autokratsko vođenje stranke Zlatka Lagumdžije. S druge strane mislim da je ovo otvoreni poziv na unutrašnju demokratizaciju unutar te stranke, koja je neophodna. Bar prema onome što znam iz medija, Komšić u ovom trenutku ne razmišlja o odlasku iz SDP-a, a oni će sve učiniti, ako ga ponovo ne vrate u svoje jato, da ga 'slome' tako da ode iz SDP-a, a da oni za to ne budu krivi i odgovorni. To je jednostavno način njihovog rada. Komšić se suprotstavio nekome kome se malo ko suprotstavlja i sam zna šta ga sljeduje. U SDP-u ima jedan uži krug ljudi koji vrše nevjerovatan mobing nad ostalim članovima stranke, to su, uz Zlatka Lagumdžiju, Damir Hadžić, Marin Ivanišević i Svetozar Pudarić. Tu je negdje i Alija Behmen, koji je samo izvršilac. Vidjeli ste to i po ovom njegovom odlasku u Bihać, gdje je otišao kao inkvizicija i ništa nije uradio", kaže Pećanac za Sarajevo-x.com te dodaje da su, "uz Lagumdžiju, ova trojica najveći spletkaroši u toj stranci”.

"Ako je zaista razlog za ostavku na funkcije u stranci Lagumdžijina podrška kandidaturi Vuka Jeremića, onda ja podržavam takvu Komšićevu odluku. Smatram da je Jeremić oličenje one nacionalističke politike koju Srbija provodi protiv BiH i koja potkopava njen suverenitet. Nije uredu da ministar vanjskih poslova na takav način potkopava vjerodostojnost prethodnih izjava člana Predsjedništva”, kaže prof. dr. Asim Mujkić, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, podsjećajući na izjavu koju je Komšić dao za Sarajevo-x.com, kada je kazao: “Što se mene tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića”.

Personalizacija stranke i personalni hirovi

Profesor Mujkić podsjeća i na to da je Vuk Jeremić zagovarao da BiH ne može postati nestalna članica Vijeća sigurnosti.

“Ono što je elementarno u međunarodnim odnosima i diplomatiji je to da se uzvrati bar približnom mjerom, što bi u ovom slučaju značilo barem našu šutnju vezanu za Jeremićevu kandidaturu. Međutim, mislim da je ovo sa Jeremićem samo povod. SDP, kako ga ja vidim u proteklih pet godina, ima neka izraženija ideološka lutanja i mislim da su različite koncepcije u pitanju, ako pogledamo raskole, kada je u pitanju ta stranka u Krajini, cijeli slučaj u vezi sa bivšim ministrom obrazovanja u KS Emirom Suljagićem i tako dalje”, kaže Mujkić.

Na pitanje smatra li da će Komšić u potpunosti istupiti iz SDP-a, profesor Mujkić kaže da “logika stvari ide u tom smjeru”.

"Dolazimo do one stare boljke našeg političkog organiziranja, a to je ta naglašena personalizacija politika, ako nešto postaje personalna stvar onda se i personalni hirovi objektiviziraju kroz stranku. Mislim da onda takve dvije osobe ne mogu sjediti u istom rukovodstvu ili vrhu stranke”, smatra Mujkić.

Ostavka čovjeka koji i sam pripada autoritativnoj kulturi

Mile Lasić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru kaže kako mu je teško iz Mostara suditi šta se zbiva unutar SDP-a, ali da iole praćenje situacije ukazuje na to da se mogao očekivati i razlaz zbog autoritativnog stila, koji dominira upravljanjem SDP-om.

"Vrlo je teško podnositi taj stil onima koji se i sami osjećaju sposobnim biti u vrhu. Ja imam problem sa ovom ostavkom utoliko što vidim ostavku čovjeka koji i sam pripada autoritarnoj kulturi i koji malo razumije od nove paradigme, dakle kulture mira i nenasilja. Teško mi je suditi i vidjeti nešto više od pukog razlaza sa ljudima s kojima je do jučer dijelio politiku, koja je pogubna i po socijaldemokratiju i po BiH, kao kompleksnu zemlju. Ta politika je već davno lupila o ledinu i rapala se. Ja se samo bojim da Komšić već koliko je sutra ne nastavi po starom u nekoj novoj stranci ne znajući ni šta je stara ni šta nova paradigma”, rekao je profesor Lasić za Sarajevo-x.com.

Članovi stranke 'umočeni' u kriminal

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić u razgovoru za naš portal kaže da je ostavka Željka Komšića na funkcije u stranci nešto što se u SDP-u dešava "ciklično i redovno, jer je riječ o ekstremno autokratskoj stranci".

"Već imamo galeriju likova koji su bili u najužem rukovodstvu, a koji su proteklih godina napustili ili su bili eliminirani iz stranke. Ovo što se desilo jučer i posebno obrazloženja koja je dao, ako je tačno ono što se u medijima može pročitati, je najozbiljnija i najžešća kritika SDP-a sve ove godine. Prvo to dolazi od osobe koja je član Predsjedništva, drugo radi se o osobi koja je bila jedan od najbližih saradnika Zlatka Lagumdžije i mislilo se da je i jedan od najlojalnijih, a treće navedena su tri četiri jako značajna razloga koji govore o karakteru SDP-a i njenog lidera. Komšić je optužio lidera za autokratsko vođenje stranke i optužio je SDP da nije korektan i pouzdan politički partner, te je optužio, ako je vjerovati onome što se u javnosti može čuti, veliki broj članova te stranke da su 'umočeni' u kriminal", kaže Prohić za Sarajevo-x.com.