{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijeme je za "plan B" u BiH

S
22.10.2009. u 10:21
0
49
Vrijeme je za "plan B" u BiH
0
Vrijeme je za "plan B" u BiH
Foto: Reuters
Poslije neuspjeha pregovora u Butmiru cjelokupan pristup međunarodne zajednice prema BiH mora ponovo biti razmotren, a "plan B" trebalo bi da sadrži nekoliko elemenata, uključujući i razdvajanje uloge OHR i specijalnog predstavnika EU, ocjenjuje internet-portal European Voice.
Portal ističe da bi Zapad trebalo da iskaže dugoročnu zajedničku strategiju u BiH nakon očiglednog neuspjeha pregovora u Butmiru.

"Jasno je da je to nedostajalo u Butmiru. Činjenica da šef švedske diplomatije Carl Bildt može da ima takav uticaj pokazuje da samo nekoliko država članica evropskog bloka ima čvrstu politiku. Specijalni predstavnik SAD možda bi trebalo da bude katalizator bilo koje zajedničke strategije, da radi sa članicama EU, koje djele zabrinutosti Washingtona, posebno Velika Britanija i Holandija. Sada je potrebno da oni, i ostale članice EU, koje podržavaju oštriji pristup, u dešavanja uključe i Njemačku", smatra European Voice.

U analizi se sugeriše da bi trebalo jasno navesti da će izvršni instrumenti Dejtonskog mirovnog sporazuma - Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i EUFOR ostati sve dok BiH ne sprovede korjenite reforme.

"Jasna i otvorena posvećenost daće signal političarima u BiH da ne mogu samo da čekaju na međunarodnu zajednicu. Uloge OHR i specijalnog predstavnika EU ne treba da ima samo jedna osoba kao što je to sada slučaj", ističe European Voice.

U analizi se ističe da bi EU i NATO trebalo da strateški priđu ustavnim reformama, formirajući međunarodnu komisiju sa zadatkom da otkrije legitimna riješenja za rukovođenje BiH.

European Voice napominje da takođe mora biti riješen status javne i vojne imovine, te uslovi "5 plus 2" potrebni za zatvaranje OHR.

Međunarodne sudije i tužioci treba da ostanu u slučajevima ratnih zločina i organizovanog kriminala i nakon 2009. godine i OHR bi trebali da nametne produženje od tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: