Koalicija LDS - E-5
0

Vrijeme je za nove ideje, vizije i ljude

FENA
Koalicija Liberalno demokratska stranka LDS - Ekološka stranka E-5 predstavila je danas u Sarajevu kandidate za Parlament Federacije BiH i Skupštinu Kantona Sarajevo na oktobarskim izborima, koji su govorili o ključnim principima i platformi za koju će se zalagati ukoliko uđu u vlast.

Kandidatkinja za Parlament FBiH Lamija Tanović istaknula je da ova koalicija nudi promjenu koja podrazumijeva nova lica, ideje i vrijednosti, za razliku od sadašnje crne, beznadežne i očajne situacije.

Navela je dvije ključne ideje koalicije – na vrhu prioriteta je obrazovanje, a zatim apsolutno jedinstvo opozicije.

"Kada se govori o obrazovanju, pri tome mislim na sve vrste obrazovanja. U svim segmentima te oblasti danas je katastrofa, a naša je teza da je sigurnost BiH u obrazovanju. Ne možete nakon 20 godina, kada su generacije odgojene da ne vole svoju zemlju i ne poznaju svoje sugrađane, govoriti o sigurnosti. Obrazovanje u svakoj njegovoj fazi je bitno i na svake načine", kazala je ona.

Komentirajući drugi prioritet, Tanović je naglasila da je danas, kada je na sceni apsolutna grabež i korupcija, iznimno važna ujedinjenost svih malih stranaka sa sličnim programima i idejama.

"Iako je za prošle izbore ta naša inicijativa propala, i ove smo godine pokrenuli istu ideju. Plan nije ostvaren onako kako smo zamislili, ali jeste bar djelimično. Ove male stranke se ne predstavljaju putem plakata, jer mislimo da je to najgori način prezentacije", zaključila je ona.

Kandidat za Skupštinu KS-a Miro Čengić smatra da je ono do čega je dovedena BiH ustvari proizvedeni, sistemski haos koji ima za cilj da se uzme što više i država dovede do kraja.

"Ova je država u svim segmentima potpuno devastirana. Ljudi koji su krivično presuđeni mogu biti na kandidatskim listama. Ova koalicija ima gro kadrova i većina ih je zaposleno. Stoga naš angažman na izborima nema za cilj novac, već unošenje novih ideja i vizija“, kazao je on.

Da nijedna vladajuća stranka nije ponudila konkretna rješenja ključnih problema mišljenja je kandidat za Parlament FBiH Ademir Hadžismajlović. Podržao je inicijativu da se koalcijia proširi na sve partnere koji imaju istu viziju izlaska iz krize.

O nizu problema koji se odnose na Kanton Sarajevo govorio je kandidat za Skupštinu KS-a Alen Pilav, posebno izdvojivši zagađenje Vrela Bosne, obnovu skijališta i olimpijskih planina uopće, kao i modernizaciju zdravstva.