|

"Vrijeme je na Dodikovoj strani"

"Vrijeme je na Dodikovoj strani"
0
S
SRNA
12.2.2011. u 15:27
114
komentara
0

dijeljenja
"Vrijeme je na Dodikovoj strani" William Montgomery (Foto: Arhiv)
Bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery rekao je da međunarodna zajednica mora hitno da promijeni svoju politiku prema BiH, koja, kako vjeruje, ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.
Montgomery je naglasio da međunarodna zajednica griješi kada predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika etiketira kao "nasilnika" koji uzrokuje političku nestabilnost u BiH i zanemaruje činjenicu da se ogromna većina Srba slaže sa Dodikovim stavovima.

On smatra da međunarodna zajednica mora da bude pažljiva kako Dodika ne bi isprovocirala da raspiše referendum o osamostaljenju RS, iako lično ne vjeruje da bi se predsjednik RS naglo odlučio na takav korak.

"Prilično sam siguran da će, kako vrijeme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcionišu i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se dijelom slažem sa nekim mišljenjima da je vrijeme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomery za "Pres".

Američki diplomata ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku insistiranjem da se u BiH održi "status quo" i time što odbija da razmotri alternativna rešenja za budućnost BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice. "Dejton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sistem koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema sa kojim se BiH danas suočava", konstatovao je Montgomery.

On je rekao da Bošnjaci vjeruju da imaju pravo da odlučuju o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.

"Međunarodna zajednica još je, u suštini, ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. I najnovija inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Evropi otvara pitanje takvog pristupa rješavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti", rekao je Montgomery.

On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa da potiču nasilje u BiH i da obeshrabruju ulogu EU u vezi s BiH.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...