Reis Mustafa Cerić
0

'Vrijeme je da Turska pojača angažman na Balkanu'

SRNA
Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić smatra da je vrijeme da Turska pojača svoj angažman na Balkanu, ocijenivši da je zakasnila stotinu godina da bi se čulo ono što je rekao turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutolu.

"Turska ima iskustvo koje može poslužiti svima onima koji se bave Balkanom. Oni su znali držati Balkan stabilnim 500 godina. To nije neznačajno", istakao je Cerić.

On je ocijenio da je Evropa smjestila Bošnjake u svojevrstan geto, jer su izostavljeni iz slobodnog viznog režima, i da "pošasti islamofobije i antisemitizma haraju svijetom", te upitao zašto Evropa i svijet toliko odugovlače sa rješavanjem "bosanskog pitanja".

Prema Cerićevim riječima, Bošnjaci, kao narod, ne smiju izgubiti prijatelje i prisustvo u svijetu, jer je za njih najopasnije da ostanu sami i da ih se odreknu ljudi na Istoku i Zapadu.

On je naveo da ima osjećaj da BiH vlada misteriozna crna ruka.

"Mi nećemo trpjeti nepravdu, državni poslovi se ne mogu voditi bez nas i neka se poštuju sva naša prava. Zar ima neko ko nam to može osporiti", naglasio je Cerić.

Istakavši da je i u međusobnim odnosima Bošnjaka "posrijedi sebičnost i pohlepa, nemogućnost da se izađe iz svog uskog, malog svijeta i malih interesa", Cerić kaže da je posebno porazno da ima mnogo slučajeva gdje neki Bošnjaci vrše torture nad svojim sunarodnicima da bi ostvarili poziciju kod nekog drugog ko nije Bošnjak i da ge ta pojava zabrinjava.

Govoreći o radu Federalne televizije, Cerić je naveo da je taj medij dio javnog servisa koji pripada svim građanima i da oni treba da učestvuju u formiranju politike tog servisa, a ne "da to bude servis određene interesne grupe koja promoviše potrošenu idološku matricu i maltretira sve ostale".

"Nećemo dopustiti da se FTV miješa u poslove Islamske zajednice BiH, jer je u posljednje vrijeme upravo to primjetno", poručio je Cerić.