{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijeme je da se povratak u BiH učine održivim

F
20.6.2008. u 16:23
0
0
Vrijeme je da se povratak u BiH učine održivim
0
Vrijeme je da se povratak u BiH učine održivim
Uznemiruje činjenica da u BiH, trinaest godina nakon rata, još mnogo građana i dalje živi u raseljenju ili na povratničkim lokacijama u mizernim uvjetima, zaključio je danas predstavnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava raseljenih osoba Valter Kalin (Walter Kalin), na kraju višednevne posjete BiH.
Nakon niza susreta s bh. zvaničnicima, te povodom Svjetskog dana izbjeglica, Kalin je poručio da je vrijeme da se povraci učine održivim i da se iznađu trajna rješenja za najugroženije među raseljenim osobama koji se ne mogu vratiti svojim kućama.

On je stoga pozvao bh. institucije i međunarodnu zajednicu da prioritetno pokušaju pomoći raseljeničkoj i povratničkoj populaciji tako što će iznaći odgovarajuća rješenja u skladu s međunarodnim standardima.

Kalin ocjenjuje da revidirana strategija za implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma predstavlja realnu šansu da se riješe preostali problemi koji se tiču nasilnog preseljenja.

Iako smatra da bh. vlada i međunarodna zajednica ulažu dosta napora na povratku gotovo cjelokupne imovine vlasnicima, on je tokom putovanja kroz zemlju utvrdio da je rekonstrukcija daleko od završetka te da su mnogobrojni povraci suočeni s rizikom da postanu neodrživi.

Ukazujući na niz prepreka održivom povratku, Kalin je konstatirao da organi vlasti trebaju poduzeti veću odgovornost za projekte održivosti, pozvavši i međunarodnu zajednicu da se fokusira na davanje podrške ovakvim projektima.

Ustanovio je i da se veliki broj ljudi neće moći vratiti u njihova mjesta porijekla, među kojima su starci i bolesni, domaćinstva na čijem se čelu nalaze žene, invalidi i traumatizirane osobe.

-Ove osobe i dalje imaju velike humanitarne potrebe i za njih je neophodno iznaći urgentno rješenje, izjavio je Kalin, nakon susreta s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem, pozvavši međunarodne organizacije da rade na rješavanju humanitarnih potreba raseljene populacije i izazovima vezanim za održivi povratak.

Ministar Halilović je kazao da u okviru procesa povratka preostaje još dosta posla do potpunog ispunjenja ciljeva iz Aneksa 7, ali posebno na stvaranju uvjeta za održivi povratak.

Pitanja pristupa pravima na rad i zapošljavanje, zdravstvenu, socijalnu zaštitu i školstvo ostaju najveći izazovi za rješavanje unutar procesa povratka u BiH, kazao je Halilović

Od 2,2 miliona osoba koje su napustile svoje prijeratne domove od 1992. do 1995. godine, do danas se u BiH vratilo oko 1.050.000 osoba. Još ima oko 41.000 porodica ili oko 125.000 raseljenih osoba.

Čak 2.500 porodica s oko 7.500 članova živi u nekom od kolektivnih oblika stanovanja, a oko 3.000 povratničkih porodica živi bez električne energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: