Christian Wulff
0

Vrijeme je da narodi u BiH rade na suživotu

FENA
„Vrijeme je da narodi u BiH umjesto što žive jedni pored drugih porade mnogo više na obnovi suživota“, ocijenio je predsjednik vlade njemačke savezne pokrajine Donje Saksonije Christian Wulff nakon sastanka s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

On je rekao da se, nakon obilaska BiH, uvjerio da postoji mnogo potencijala za ekonomski razvoj u energetici, poljoprivredi i turizmu i da su to resursi kojima treba privući strane investitore i ekonomski ojačati državu.

Istakavši da je dosta toga urađeno nakon rata, Wulff je dodao da BiH treba još mnogo da radi i na prevazilaženju ratnih trauma i na jačanju privrede.

Premijer Donje Saksonije je naglasio i da je BiH mjesto u društvu zemalja Evropske unije. Pozvao je bh. dužnosnike da se više angažuju na bržem priključenju toj asocijaciji.

Banjalučki biskup Komarica je rekao da je situacija u BiH zabrinjavajuća te da se pomaci u normalizaciji funkcioniranja države jedva i vide.

Komarica je naglasio da je BiH „već dvanaest godina pod patronatom OHR-a i visokog predstavnika s velikim kompentencijama, ali boljitak se ne vidi“.