{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijeme je da holandska vlada i UN preuzmu svoj dio odgovornosti

F
4.6.2007. u 16:00
0
0
Vrijeme je da holandska vlada i UN preuzmu svoj dio odgovornosti
0
Vrijeme je da holandska vlada i UN preuzmu svoj dio odgovornosti
Porodice žrtava ubijenih u Srebrenici podnijeli su danas Sudu u Haagu građansku tužbu protiv Holandije i Ujedinjenih naroda zbog njihove suodgovornosti za zločine koje su u Srebrenici jula 1995. godine počinile vojne i policijske snage RS-a.
Holandski advokatski tim koji zastupa nekoliko hiljada Srebreničana navodi da je u posljednje tri godine razvijena snažna optužnica protiv holandske države i UN-a koji se smatraju djelomično odgovornim za pad enklave i genocid koji je uslijedio.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić izjavila je Agenciji Fena kako porodice žrtava ubijenih očekuju da će tužba u kratkom roku biti riješena u njihovu korist.

Preživjeli Srebreničani smatraju kako holandska vlada i UN moraju da prihvate jedan dio svoje odgovornosti, jer se genocid u Srebrenici nije desio slučajno.

Genocid se desio, kako ističu, pod zaštitom UN-a i pred očima cijelog svijeta.

-Nakon 12 godina njihove šutnje vrijeme je da progovore i da pravda dođe na našu stranu, istaknula je Subašić.

Kada je riječ o navodnoj mogućnosti otvaranja pregovora s holandskom vladom o vansudskoj nagodbi, Subašić navodi: "Našu djecu ne može niko platiti, ali se može i dogovoriti ako će oni priznati svoju krivicu".

Porodice žrtava ubijenih održale su u Haagu i protestni marš, te zajedno s advokatskim timom predali pravne dokumente holandskoj vladi.

Srebreničanke će u poslijepodnevnim satima prisustvovati u Haškom tribunalu izjašnjavanju o krivici haškog bjegunca Zdravka Tolimira, odgovornog za zločine u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: