SDP BIH
0

"Vrijeme je da ambasadorica Vodušek napusti BiH"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) traži od institucija BiH da se Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije i Vladi te zemlje jasno stavi do znanja da je vrijeme da ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek napusti BiH.

Ova stranka u saopćenju za javnost smatra da je ponašanje ambasadorice Vodušek za svaku osudu.

  • Ukoliko Slovenija želi da i dalje bude predstavljana od diplomate koja pijana ugrožava živote građana ove zemlje, te za posljedice svog ponašanja se čak ne želi ni izvinuti ili pokazati brigu, onda se jedino može zaključiti da Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije želi da nam u lice kaže da nismo vrijedni poštovanja, stav je SDP-a.

Ova stranka je mišljenja da se ambasadorica Slovenije u BiH dosad ponašala u velikoj mjeri "kao ambasadorica svoje zemlje u Republici Srpskoj zagovarajući i promovirajući retrogradne Dodikove stavove".

Kako se navodi u saopćenju, SDP je očekivao da će se Vlada Slovenije odlučno ograditi od onoga što ambasadorica Vodušek radi po BiH, kao i da će bh. institucije jasno staviti do znanja da ovakvo ponašanje diplomatskog osoblja ne vodi poboljšanju odnosa dvije zemlje.

  • Nakon muka Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i još glasnije šutnje naših vlasti, jedini logični zaključak je da je pored odbijanja da građanima BiH vrati njihovu štednju, Vlada Slovenije toleriše skandalozno i bezobrazno ponašanje svojih diplomata, navodi SDP.

Ova stranka poručuje da je vrijeme da se ambasadorica Vodušek vrati svojoj kući, a kreatorima vanjske politike Slovenije da BiH "nije ničija kolonijalna sila u kojoj se mogu ponašati kako god hoće".