Hvale vrijedan potez
2.7k

Vrijedne studentice ALU od svog džeparca oslikavaju Odjel pedijatrije u Općoj bolnici

Piše: E. Lj.
Zahvaljujući vrijednim rukama i humanoj inicijativi studentica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, sa zidova soba Odjela pedijatrije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji će uskoro biti otvoren, smiješe se omiljeni i popularni likovi iz crtanih filmova poput Mickeyja Mousea, Winnie-the-Pooha, Sponge Boba i drugih.

Oslikavanje Odjela pedijatrije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" već danima rade Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić. U razgovoru za Klix.ba Zaimović kaže da je nakon što je pročitala da će Odjel pedijatrije biti otvoren u Općoj bolnici spontano došla na ovu ideju.

"Zbog velikog broja prostorija zamolila je svoje kolegice za pomoć, a one su se rado odazvale ovom humanom činu. Nakon toga sam dogovorila sastanak s direktorom Opće bolnice Zlatkom Kravićem kojem se ideja dopala i dobile smo zeleno svijetlo da uradimo ovaj posao", rekla je Zaimović.

Prvobitna zamisao je bila da svaka soba priča drugu priču, odnosno da bude oslikana likovima iz jednog crtanog filma. Do sada zidove dječijih soba Odjela pedijatrije Opće bolnice krase Sponge Bob, Winnie-the-Pooh, Tom i Jerry, Tweety, Pčelice, Mickey Mouse, Štrumfovi i mnogi drugi.

"Za mene lično ovaj čin predstavlja nevjerovatno zadovoljstvo, jer uljepšati nekome ne baš lijepe životne trenutke predstavlja veliki korak. Iskreno se nadam da će mališani uživati u čarima koje smo im predstavile kroz naše oslikavanje i da će se veseli vraćati svojim domovima, s lijepim slikama u svojim sjećanjima", izrazila je nadu.

Boje i potrebni materijal Semra, Šejla i Amna kupile su od vlastitog džeparca, a svjesne da sreća raste jedino kad se dijeli, cijeli projekt realizuju bez ikakve finansijske naknade.