BiH
0

Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu za zločin na Ovčari

FENA
Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" i vratio predmet Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na ponovno suđenje, priopćeno je u četvrtak.

Uvaživši žalbe i tužitelja i branitelja optuženih sud je ukinuo presudu kojom je 14 optuženih za ratni zločin nad zarobljenicima na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, u studenome 1991. godine, proglašeno krivima, kao i oslobađajući dio presude za dvojicu optuženih.

U priopćenju se navodi da "prvostupanjska presuda u osuđujućem i oslobađajućem dijelu sadrži bitne povrede odredaba kaznenog postupka zbog kojih Vrhovni sud kao drugostupanjski nije mogao ispitati da li je činjenično stanje u presudi pravilno i potpuno utvrđeno".

Prvostupanjska presuda donesena je 12. prosinca 2005. godine. Za ubojstvo 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, osuđeno 14 osoba, a dvojica su oslobođena.

Na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina osuđeni su zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamjenik Stanko Vujanović, zapovjednik dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin i pripadnici teritorijalne obrane Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Ivan Atanasijević.

Na po petnaest godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, a na 12 godina Predrag Madžarac. Nada Kalaba je osuđena na devet godina, a Goran Mugoša na pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić tom su presudom oslobođeni.

Pritvor je osuđenima produljen do daljnje odluke suda, navodi se u priopćenju.

Tužitelj u ovome predmetu žalio se Vrhovnom sudu na visinu kazni, tražeći za sve optužene kaznu od 20 godina, te na oslobađajući presudu dvojice optuženih.

Tek po prijemu presude Vrhovnog suda stranke u postupku, kao i javnost, saznati će preciznije koji su razlozi za ukidanje prvostupanjske presude specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.