Ratna prošlost muža
30

Vrhovni sud SAD-a odlučio u predmetu protiv Bosanke koja je lagala da dobije državljanstvo

Klix.ba
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država utvrdio je da savezni zakoni daju ovlaštenja sudovima da oduzmu državljanstva imigrantima koji su davali lažne izjave u procesu dobivanja državljanstva. Američki sudovi počeli su problematizirati ovo pitanje nakon što je utvrđeno da je Divna Maslenjak iz BiH davala lažne izjave američkim organima o pripadnosti njenog supruga vojsci bosanskih Srba za vrijeme rata u našoj zemlji.

Američki mediji prenose da je Vrhovni sud SAD-a utvrdio da federalni zakoni jasno definišu da će strancu koji dobije državljanstvo SAD-a povredom zakona to državljanstvo bit oduzeto.

Ovakvo tumačenje uslijedilo je nakon što je Srpkinja iz BiH Divna Maslenjak 1998. godine zatražila izbjeglički status u SAD-u kako bi izbjegla vraćanje u BiH. Ona se pod prisegom zaklela da se njena porodica boji progona u BiH jer je njen muž izbjegao vojnu službu, a na osnovu toga su i primljeni u SAD 2000. godine kao izbjeglice.

Maslenjak se 2006. godine prijavila za dobijanje američkog državljanstva, a jedno od pitanja koje joj je postavljeno u tom postupku bilo je da li je davala "lažne ili obmanjujuće informacije" u procesu podnošenja zahtjeva za imigracijsku naknadu. Drugo pitanje je bilo da li je "lagala" kako bi stekla uslove za ulazak i prijem u SAD. Na oba pitanja odgovora je sa "ne" nakon čega je 2007. godine dobila američko državljanstvo.

Ispostavilo se kako su odgovori bili lažni s obzirom na to da je njen suprug Ratko Maslenjak služio u vojsci bosanskih Srba te da je bio dio jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici 1995. godine.