BiH
0

Vrhovni sud FBiH sutra izriče presudu Ranku Trivunoviću

FENA
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će sutra izreći presudu Ranku Trivunoviću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Glamoča.

Suđenje Trivunoviću obnovljeno je na današnjem ročištu pred Vrhovnim sudom FBiH, koji je 18. aprila ukinuo presudu Kantonalnog suda u Livnu od 1. decembra 2011., kojom je osuđen na pet godina zatvora.

Ranko Trivunović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 11. aprila 1992. u selu Dolac (općina Glamoč) ubio ranjenog Nikolu Aničića, tadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Tomislavgrada.

Na obnovljenom suđenju je pročitana optužnica, te iznesene uvodne i završne riječi, a Optužba i Odbrana su bile saglasne da se iskazi šestorice svjedoka, kao i iskaz koji je optuženi ranije dao, ne čitaju u sudnici.

“Ukoliko optuženog proglasite krivim, predlažem da mu se izrekne adekvatna kazna”, kazala je tužiteljica Alma Tirić u završnoj riječi.

Prema tužiteljici, iskazu optuženog se ne može pokloniti vjera, a iz iskaza svjedoka se zaključuje da je on pucao iz pištolja deset minuta nakon što je Aničićevo tijelo palo pred njega, kada je optuženi, kako tvrdi, mahinalno pucao iz automatske puške u njegovom pravcu.

Branilac Goran Bradarić predložio je da Sud optuženog oslobodi ili mu izrekne kaznu za blaže djelo, “protivpravno ubijanje neprijatelja”.

“Nije dokazano da je optuženi počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Tužilaštvo nije dokazalo da li je Aničić, u trenutku kada je u njega pucano, bio ratni zarobljenik, te da li je bio živ kad je moj branjenik pucao na njega”, kazao je Bradarić.

Optuženi Trivunović je kazao da je instinktivno pucao iz puške kada je vojnik pao ispred njega.

“Pucao sam instinktivno zbog iznenađenja i ne u pravcu vojnika, koji je nepomično pao ispred mene... Rat i puška nisu bili moj izbor. Nikad ne bih mogao nauditi ranjeniku (...) Poštovani sude, molim vas da mi vratite moj život, jer ovaj nisam zaslužio”, kazao je Trivunović.

Kantonalni sud u Livnu je u martu 2011. osudio Trivunovića na sedam godina zatvora za ovo krivično djelo, ali je Vrhovni sud i ovu presudu ukinuo u junu prošle godine i vratio predmet na ponovno suđenje.

Trivunović je, u ranijem postupku pred Kantonalnim sudom u Livnu, 7. marta 2012. priznao krivnju za ovaj zločin, ali je na sjednici Vrhovnog suda FBiH u junu ove godine rekao da ga je njegov tadašnji branilac na to nagovorio, te da on nije svjesno počinio zločin, prenosi BINRN - Justice Report.