{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrhovni sud FBiH odbio izuzeće Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju "Hamdija Abdić i drugi"

Piše: M. Ć./Klix.ba
4.1.2018. u 11:46
13
29
Vrhovni sud FBiH odbio izuzeće Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju "Hamdija Abdić i drugi"
13
Vrhovni sud FBiH odbio izuzeće Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju "Hamdija Abdić i drugi"
Hamdija Abdić Tigar
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva USK za prenošenje mjesne nadležnosti na drugi stvarno nadležni sud na području drugog kantona u predmetu Hamdija Abdić i drugi, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim je navedeni prijedlog odbio kao neosnovan, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.
S druge strane, tužilac u ovom predmetu Husein Huzeirović kazao nam je da Tužilaštvo USK još nije dobilo zvaničnu potvrdu ove informacije.

U Kantonalnom sudu u Bihaću 25. decembra održano je ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužilaštva USK za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića.

Na ročištu je Tužilaštvo USK dostavilo pismeni zahtjev za izuzeće sudije za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no Kantonalni sud je zahtjev odbio.

Nakon toga, Tužilaštvo je uputilo pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari.

Nakon što je Vrhovni sud FBiH odbacio ovaj prijedlog kao neosnovan, Kantonalni sud u Bihaću će ponovo raspravljati o pritvoru Abdiću i drugima. Za sada nema naznaka kada bi se ponovljeno ročište moglo održati.

Podsjećamo, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužilaštva USK 11. decembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći s 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužilaštvo USK zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Kantonalni sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. Ipak, 18. decembra Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: