{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrhovni sud FBiH jedan od rijetkih koji je uspio riješiti priliv novih predmeta i smanjiti zaostatke

F
8.2.2008. u 12:43
0
0
Vrhovni sud FBiH jedan od rijetkih koji je uspio riješiti priliv novih predmeta i smanjiti zaostatke
0
Vrhovni sud FBiH jedan od rijetkih koji je uspio riješiti priliv novih predmeta i smanjiti zaostatke
Vrhovni sud FBiH uspio je u prošloj godini riješiti 4.557 predmeta, u odnosu na 3.407 predmeta koje je primio u istom periodu. Na početku 2007. zaostaci su iznosili 6.539, a na kraju godine ostalo je neriješeno 5.389 predmeta, saopćio je danas na godišnjoj konferenciji za novinare Vrhovnog suda FBiH i Sudske policije FBiH predsjednik ovog suda Amir Jaganjac.
Jaganjac je ove rezultate ocijenio vrlo dobrim, jer je Vrhovni sud FBiH, kao jedan od rijetkih sudova u BiH, savladao godišnji priliv predmeta i riješio zaostatke za 1.150 predmeta, ili 18 posto.

Ovaj rezultat je još važniji, s obzirom na složenost predmeta koji se vode pred Vrhovnim sudom FBiH kao najvišim sudom u Federaciji koji rješava isključivo po žalbama i vanrednim pravnim lijekovima. Doprinos ovom rezultatu dale su i sudije koje su svoju normu ispunile sa 142 posto, a Jaganjac kaže da na Vrhovnom sudu ne poklanjaju pažnju samo kvantitetu već i kvalitetu. U tom smislu je jako tražen Bilten sudske prakse koji ovaj sud izdaje dva puta godišnje.

Na Vrhovnom sudu FBiH prošle godine je riješeno 13 predmeta ratnih zločina, sudili su za 125 ubistava, a najoštrije kazne dugotrajnog zatvora, od 42 i 22 godine zatvora, izrečene su zbog ubistava. Sud je u 2007. izrekao kazne u trajanju od 1.037 godina zatvora.

Jaganjac je istaknuo da je dužina postupka u Krivičnom odjeljenju Vrhovnog suda FBiH veoma dobra, 1,3 mjeseca, u Građanskom odjeljenju, u kojem je jako povećan priliv zahtjeva za reviziju, je 15 mjeseci, kao i u Upravnom odjeljenju. Međutim, samo dvije godine ranije u Upravnom odjeljenju je prosječna dužina trajanja postupka iznosila čak 60 mjeseci.

Plan Vrhovnog suda FBiH za ovu godinu je da se očuva postojeća efikasnost Krivičnog odjeljenja, da se prosječna dužina trajanja postupka u Građanskom odjeljenju smanji na osam do deset mjeseci, a u Upravnom odjeljenju na šest do osam mjeseci.

Na Krivičnom odjeljenju je potvrđeno 58 posto odluka nižih sudova. Ukinito ih je 22 posto, a u 20 posto slučajeva su preinačene presude. Jaganjac je naveo i to su razlozi za ukidanje ili preinaku presuda nižih sudova najčešće bile povrede postupka i nepravilno utvrđivanje činjeničnog stanja. Ovaj procent je uobičajen već neko vrijeme.

Sudska policija Federacije BiH je u prošlog godini imala više od 29.000 naredbi, što je povećanje za 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćio je glavni zapovjednik Sudske policije Edin Vehabović.

Pritom su pripadnici Sudske policije 20 puta primijenili sredstva prinude, uglavnom fizičku snagu, a zabilježeno je pet napada na njene pripadnike, u kojima nije bilo težih povreda.

Vehabović je rekao da nije utvrđeno da su pripadnici Sudske policije vršili zlostavljanja, a njen pripadnik, koji se javno pred TV kamerama ljubio s jednim optuženim za organizirani kriminal je zbog tog postupka suspendiran i novčano kažnjen, ali je nakon toga vraćen na posao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: