Ponovljeno suđenje
666

Vrhovni sud FBiH danas izriče presudu u slučaju "Dženan Memić"

B. R.
Ljubo i Bekrija Seferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ljubo i Bekrija Seferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vrhovni sud FBiH će danas razmatrati oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju "Memić". Ovo će biti treći put da se razmatra odluka Kantonalnog suda.

Objema presudama Seferovići, koji su bili optuženi za smrt Dženana Memića u ilidžanskoj Velikoj aleji februara 2016. godine, su oslobođeni. Međutim, entitetski Vrhovni sud je obje presude poništio i naložio ponovno suđenje.

Muriz Memić, Dženanov otac, i advokat porodice Memić tvrde da Seferovići nisu skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan poginuo - što je stav Kantonalnog tužilaštva. Zbog toga su nezadovoljni odlukama Vrhovnog suda FBiH te su uvjereni da je Dženan ubijen, ali da to nisu učinili Seferovići.

Početak današnjeg razmatranja presude pred Vrhovnim sudom je zakazan za 13 sati.

U međuvremenu je državno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog navodnih nezakonitosti u istrazi stradanja Dženana Memića. Optužnica je potvrđena protiv Alise Ramić, djevojački Mutap, koja je bila sa Dženanom u noći kada je stradao, njenog oca Zijada, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je mladić stradao.