U skladu s mjerama
22

Vrhbosanska nadbiskupija: Ponoćka u sarajevskoj Katedrali sutra u 20 sati

N. C.
Misa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova (Foto: I. Š./Klix.ba)
Misa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova (Foto: I. Š./Klix.ba)
Obilježavanje blagdana Božića ove godine u uslovima pandemije bit će u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama koje su donijele nadležne civilne vlasti, poručuju iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije za Klix.ba su potvrdili da će u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova misa ponoćka biti upriličena 24. decembra u 20:00 sati.

"Misa ponoćka ne može se organizirati i slaviti kao prethodnih godina. U velikom broju župa Vrhbosanske nadbiskupije termin božićne mise, ili više njih, bit će u ranijim satima, u prihvatljivo vrijeme, kako se ne bi prekršila odredba o ograničenom kretanju osoba poslije 23:00 sati", kazali su.

Nastavljaju da će svečano euharistijsko slavlje na samu svetkovinu Božića, 25. decembra, biti održano u 10:30.

"Do sada su svećenici na Božić mogli slaviti najviše tri mise. Uskladu s tim Vrhbosanska nadbiskupija je u svojim smjernicama za slavljenje svetkovine Božića od 4. decembra savjetovala svećenicima koji pastoralno djeluju u župama s većim brojem vjernika da imaju više misnih slavlja i po mogućnosti na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama, kako bi se spriječila veća koncentracija osoba na jednom prostoru", poručuju.

Kao i do sada nadbiskupi su pozvali vjernike na odgovorno ponašanje kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje.

"Prije svega se to odnosi na poštivanje epidemioloških mjera nošenje maske, dezinfekciju ruku na ulazu u crkve, držanje fizičke distance te izbjegavanje direktnog kontakta prilikom pozdrava i čestitanja", pojasnili su.

Iz nadbiskupije pozivaju sve vjernike koji budu osjećali bilo koje od simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom da kroz božićne dane ne posjećuju sakralne objekte, nego da u tom slučaju učestvuju barem duhovno u molitvi praćenjem prijenosa svetih misa.