{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrhbosanska katolička teologija članica Univerziteta

F
27.8.2009. u 17:42
0
5
Vrhbosanska katolička teologija članica Univerziteta
0
Vrhbosanska katolička teologija članica Univerziteta
Vrhbosanska nadbiskupija izrazila je želju i potrebu da Vrhbosansku katoličku teologiju, koja gotovo 120 godina djeluje kao visoko učilište, podigne na fakultetski nivo i da kao takva postane pridružena članica Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
O ovoj inicijativi razgovarali su danas vrbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i dekan Vrhbosanske katoličke teologije Zdenko Spajić s premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem i ministrom obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo Safetom Kešom.

Kako je naglasio kardinal Puljić, ova visoka škola stekla je sve uvjete koji joj omogućavaju stjecanje statusa fakulteta.

Inicijativa je proslijeđena Univerzitetu u Sarajevu i s obzirom na to da se u Zakonu o visokom školstvu kaže da visokoškolske ustanove teoloških nauka mogu biti u sastavu univerziteta kao pridružene članice, to pitanje bi moglo biti brzo riješeno.

Premijer Mehmedić i ministar Kešo izrazili su punu podršku inicijativi pridruživanja Vrhbosanske katoličke teologije u zajednicu akadamskih ustanova Kantona Sarajevo, gdje će se ujedno poštovati dio autonomije u dijelu specifičnih funkcija koju ovakva ustanova ima.

Dogovoreno je da Vrhbosanska katolička teologija izradi kraći elaborat prezentirajući strukturu zaposlenih, prostor, broj polaznika kao i svoje potrebe što će biti predočeno Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: