Kome vjerovati?
0

Vremenska prognoza "posvađala" meteorologe

Piše: N. Jamaković
"Višednevni toplotni talas koji je zahvatio Republiku Srpsku u petak, sutra, će dostići svoj vrhunac, a taj dan će biti najtopliji u nizu proteklih vrelih dana. Temperature će biti veće i za nekoliko stepeni, a tome treba dodati i veoma jako ultraljubičasto zračenje", rekao je agenciji "Srna" dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS-a Igor Kovačić.

No, dežurni u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Damir Šantić u izjavi za Sarajevo-x.com tvrdi da temperature u petak neće biti ni stepen više u odnosu na današnje.

"Danas je najtoplije bilo u Ljubuškom gdje je zabilježeno 38 stepeni, u Mostaru i Čapljini bilo je, kao i u srijedu, 37 stepeni. U Banjoj Luci temperatura je iznosila 35-36 stepeni, a u Sarajevu 31-32 stepena Celzijusa. U Tuzli i Zenici zabilježena su 32, odnosno 34 stepena", rekao nam je Šantić.

Dodaje kako će i u subotu biti jednako toplo vrijeme, s tim da bi moglo doći do naoblake u pojedinim područjima u popodnevnim satima.

"Već u nedjelju mogući su pljuskovi, što će dovesti i do pada temperatura, tako da u Bosni neće prelaziti 28, a u Hercegovini, gdje u nedjelju neće biti kiše, kretat će se oko 32 stepena. Niže temperature, s mogućnošću kraćih pljuskova zadržat će se i u ponedjeljak, dok će u utorak opet doći do porasta temperatura", ističe Šantić.

Za razliku od Šantića, njegov kolega u RS-u, Kovačić, najavljuje da se već u subotu očekuje pad temperatura za nekoliko stepeni.

Prema njegovim riječima, nedjelja, 18. juli donosi promjenu vremena, osvježenje i nestabilnosti, a pošto će doći do "sudara" toplog i hladnog vazduha, treba očekivati i lokalne nepogode, mogućnost za grmljavinu, grad uz pojačan vjetar, a ponegdje količina padavina može također biti povećana.

Kovačić je rekao da se dolazak takvog vremena može očekivati između Prijedora, Banje Luke, i preko Doboja dalje prema istoku.

Zanimljivo i tužno, u BiH se ni meteorolozi ne mogu usaglasiti.

Biometeorološka prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda za naredna četiri dana: Petak, 16. juli

Biometeorološke prilike će biti relativno nepovoljne, s obzirom na to da bi usljed izrazito visokih temperatura i sparine većina hroničnih bolesnika i meteoropata mogla imati pojačane tegobe. Skrećemo pažnju na zaštitu od vrućine i UV-zračenja. Osjetljive osobe, maksimalno trebaju reducirati aktivnosti, naročito u poslijepodnevnim satima.

Subota, 17. juli

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Visoke temperature i sparina nepovoljno će uticati na većinu hroničnih bolesnika i meteoropata. Neophodna je zaštita od UV-zračenja. Smanjiti boravak na otvorenom u popodnevnim satima.

Nedjelja, 18. juli

Biometeorološke prilike će u odnosu na predhodne dane biti nešto povoljnije, naročito u popodnevnim satima kada se očekuje blago osvježenje praćeno padavinama. UV-indeks zračenja uslijed pojačane naoblake bit će nešto manji, ali je i dalje neophodno provoditi mjere zaštite.

Ponedjeljak, 19. juli

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne. Visok procenat vlage i visoke temperature na hronične bolesnike i meteoropate djelovat će nepovoljno. Tegobe kod osjetljivih osoba bi ponajviše mogle da budu u vidu malaksalosti. Skrećemo pažnju na pojačan indeks UV-zračenja. Piti dosta tekućine i smanjiti aktivnosti u poslijepodnevnim satima.

Prognoza UV-indeksa

Nastavlja se sunčano vrijeme pa se ne očekuju ni promjene vrijednosti UV-indeksa. U cijeloj Bosni i Hercegovini i dalje vrlo visok (8-9) UV-indeks.