Mehmedić na Pravu
0

"Vratiti studenta i obrazovni proces u centar pažnje"

Sarajevo-x.com
Uz zvanične čestitke prof. dr. Borislavu Petroviću na nedavnom imenovanju na funkciju dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, prilikom današnje posjete Pravnom fakultetu, interesirao se o aktuelnoj situaciju na ovom fakultetu, u prvom redu po pitanju upisa studenata, te o toku istražnih radnji koji se već šest mjeseci vode oko evidentiranih neragularnosti na ovom fakultetu. Takođe, ovo je bila prilika dotaknuti se teme uvođenja fakulteta u sistem trezorskog poslovanja .

Kako se i jedan od zaključaka prosvjetno-pedagoške inspekcije KS ticao dosadašnjeg prekomjernog upisa studenata na ovaj Fakultet, dekan Petrović je naglasio da se prilikom upisu studenata u ovoj školskoj godini postupa u potpunosti sa odobrenim brojem i kriterijima koje je usvojilo nadležno ministarstvo i Vlada KS.

"Već je napravljen zaokret, stvari se po tom pitanju dovode u red i broj upisanih studenata, s obzirom da je upis još u toku, neće biti veći od predviđene kvote", naglasio je dekan Petrović. Što se tiče istražnih radnji koje provode nadležne inspekcije na svim fakultetima sarajevskog Univerziteta one su u toku, i kako podvlači dekan, nema zaustavljanja tih kontrola na Pravnom fakultetu, kao ni istraga koje vode Tužilaštvo KS i SIPA, kako u Tuzli tako i ovdje u Sarajevu.

"Nadam se da će svoj poljuljani ugled Pravni faklutet u Sarajevu ponovno vratiti, te da će ponovno u centru pažnje biti student i obrazovni proces. Akademska zajednica trebala bi napraviti analizu dosadašnje primjenje Bolonjskog procesa, očigledno je da se nije do kraja odgovorilo tom zadatku. Zajednički moramo sistemski rješavati mnoga otvorena pitanja, od upisa studenata, finasiranja obrazovanog procesa, pa i transparentnosti utroška budžetskih sredstava na fakultetima, kao i prihoda koji fakulteti ostvaruju sami. To niko ne želi niti može zaustaviti, ali kao što čine i druge institucije, mora se evidentirati put ulaza i izlaza novca. To svi čine i trezorsko poslovanje ima tu funkciju", rekao je premijer Mehmedić, prilikom današnjeg susreta sa dekanom Pravnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Borislavom Petrovićem.