Kardinal Puljić
0

Vratiti imovinu vjerskim zajednicama

SRNA
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponovio je zahtjev za vraćanje nacionalizovane imovine vjerskim zajednicama u BiH, ističući da bi time bila ispravljena nepravda.

Ocijenivši da se javnosti želi nametnuti mišljenje kako će vjerske zajednice osiromašiti državu ako im bude vraćeno ono što im je oduzeto, Puljić je konstatovao da to nije tačno, jer je svega sedam odsto od sve nacionalizovane imovine bilo vlasništvo vjerskih zajednica.

"Tih sedam odsto neće osiromaštiti državu, nego će napokon država ispraviti nepravdu", rekao je kardinal Puljić za sarajevsko "Oslobođenje".

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice u vezi sa pitanjem restitucije u BiH, nadbiskup vrhbosanski je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da uvodi i ovdje ono što u svojim zemljama smatra mjerilima pravde i pravednosti.

Puljić je podsjetio da je više puta ukazao na kontinuirano smanjivanje broja Hrvata u Vrhbosanskoj i Sarajevskoj nadbiskupiji, te dodao da do sada nije primijetio da su lokalne vlasti i međunarodna zajednica pokazale zabrinutost zbog toga.