{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vratiti imovinu vjerskim zajednicama u BiH

F
23.3.2009. u 17:09
0
3
Vratiti imovinu vjerskim zajednicama u BiH
0
Vratiti imovinu vjerskim zajednicama u BiH
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Međureligijskog vijeća BiH danas je u Banjoj Luci ukazao na potrebu da se sačuva imovina vjerskih zajednica od prometovalja, te da se na nivou BiH što prije donese zakon o povratu te imovine koja je vlasništvo vjerskih zajednica.
Kardinal Puljić je, nakon sastanka članova Skupštine Međureligijskog vijeća s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, podsjetio da su već razgovorali s predstavnicima Federalne vlade o istim temama koji se odnose na primjenu Zakona o vjerskim pravima i slobodama, a među kojima je i imovina vjerskih zajednica.

Kardinal Puljić je ukazao na potrebu zaštite prava i sloboda svih građana, što znači i poštivanje ugleda vjerskih službenika.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić rekao je da je poruka koju širi Međureligijsko vijeće BiH, tolerancija, suživot, dijalog, otvorenost među svim ljudima, vjerskim zajednicama i konfesijama, te smatra da je Vijeće puno uradilo po tim pitanjima.

- To su najveći resursi u ovoj državi, naše različitosti, koje moramo koristi, rekao je muftija Čamdžić.

Pohvalio je pomoć koju Vlada RS-a pruža u izgradnji vjerskih objekata, te izrazio očekivanje da će se pomoći i u izgradnji medrese u Banjoj Luci.

Nakon sastanka Dodik je na pres-konferenciji rekao da rad Međureligijskog vijeća doprinosi dodatnoj toleranciji u BiH, a razgovarano je i o statustu vjerskih službenika a u vezi zdravstvenog i penzionog osiguranja uz ocjenu da to pitanje treba riješiti jednako u oba bh. entiteta.

Na sastanku je bilo riječi i o zakonu o restituciji, čiji tekst u RS-u se nalazi u javnoj raspravi, a Dodik je rekao da i to pitanje treba jednako riješiti u čitavoj BiH o čemu će se voditi razgovori.

Naveo je da je "za Vladu RS-a važan povrat imovine vjerskim zajednicama, a posebno je apostrofira povrat zgrade Bogolosvije u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

On je napomenuo da se u Banjoj Luci vrši obnova tri važna vjerska objekta, džamije Ferhadije, katoličke crkve na Petrićevcu i hrama Hrista Spasitelja u centru grada, a entitetska Vlada je u sva tri slučaja novčanim sredstvima pomogla u tome.

Dodao je i da gradske vlasti Banje Luke rješavaju i pitanje lokacije na kojoj bi se gradila sinagoga, "čime Banja Luka šalje jasnu poruku tolerancije i vjerskih sloboda".

Vladika Zvorničko-tuzlanski Vasilije se posebno obratio medijima, te rekao da podržava slobodu medija, ali "želi da mediji iznose samo istinu, te da prestanu napadi na predstavnike vjerskih zajednica".

- U suprotnom već je, među vjerskim zajednicama, počeo da se donosi zaključak da su mediji stvaraoci razorništva i razjedinjavanja među narodima i vjerskim zajednicama u BiH, rekao je Vasilije.

Uime predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija, Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine Sarajevo se zahvalio na podršci u radu Međureligijskog vijeća BiH koje nema izvorne prihode za finansiranje svojih aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: