HSP
0

"Vrankićeve i Bevandine izjave o izlasku BiH iz krize samo su puka obećanja"

FENA
Izjave dopredsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministra financija BiH Dragana Vrankića i ministra financija u Federaciji BiH Vjekoslava Bevande o izlasku BiH iz krize samo su ishitrena i puka obećanja u sklopu predizbornog razdoblja, tvrde u HSP-u BiH.

"Od početka godine resorni ministri ističu kako je BiH 'dobro prošla i u odnosu na ostatak svijeta', što je apsurdno s obzirom na to da svaki mjesec domaća vlast strepi hoće li aranžman sa MMF-om biti nastavljen.

Zar smo dobro prošli time što se borimo da osnovne životne namirnice ne poskupe i što smo godinama naviknuti da jedemo kruh i mlijeko po uzoru na gladne u Africi?

Prezentirani podaci javnosti kako je priliv novca od poreza na dobit i dividendi od poslovanja poduzeća porastao tjera nas na zaključak da se kršenjem osnovnih ljudskih prava, uposlenicima i društvima otima od plaće, dok za regres i prijevoz mnogi odavno i ne znaju.

Podsjećamo da i dalje stoje otvorena pitanja dotacija mirovinskom fondu kako bi bar isplata mirovina bila do kraja godine, kao i dijela novca za razvojačene branitelje.

Kad se 'lagano oporavljamo' od krize, kako tvrdi gosp. Vrankić, zašto i dalje stoje ta pitanja otvorena i zašto gosp. Bevnada ponovno najavljuje smanjenje dotacija nižim razinama vlasti.

Nadalje, izjave da je industrijska proizvodnja porasla i da je izvoz povećan odnosi se na onaj dio ove godine kad je još bilo uvezene sirovine, a kako naše gospodarstvo nema sredstava, te država ne podržava projekte za korištenje bh. potencijala i sirovina, mi ostajemo ubuduće i bez sirovina i izvoza.

U HSP-u pozivamo po tko zna koji put Gospodarsku komoru BiH da učini nešto po pitanju sporazuma kako bi se i naši proizvodi našli na svjetskom tržištu, jer bi uskoro BiH mogla prestati s ionako slabom proizvodnjom i izvozom.

U prehrambenoj industriji primjerice mogao bi se iskoristiti hrvatski maloprodajni lanac Konzum, koji je sa svojim proizvodima u prisutan u cijeloj BiH, a koji bi po nekom budućem sporazumu s Gospodarskom komorom mogao osigurati na svojim policama određeni postotak domaćih bh. proizvoda.

Ovako je hrvatskim i europskim proizvođačima i izvoznicima osiguran izvoz i plasman na bh. tržištu, a naši domaći proizvodi nemaju čak ni mjesta na domaćem tržištu.

U HSP-u se pitamo kako su bh. vlasti zamislile u bliskoj budućnosti smanjenje udjela javne potrošnje u BDP-u i povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva kad čak ne znaju iskoristiti ni ono što im je na putu", stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.