{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrankić u Madridu potpisao program financijske suradnje između BiH i Kraljevine Španjolske

F
18.2.2008. u 16:00
0
0
Vrankić u Madridu potpisao program financijske suradnje između BiH i Kraljevine Španjolske
0
Vrankić u Madridu potpisao program financijske suradnje između BiH i Kraljevine Španjolske
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i zamjenik ministra industrije, trgovine i turizma Pedro Mejia potpisali su, danas u Madridu, Program financijske suradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske u vrijednosti od oko 80 milijuna KM.
Programom financijske suradnje španjolska vlada, koja putem svog ministarstva industrije, trgovine i turizma odobrava razvojne koncesione kredite iz Fonda za razvoj (FAD), stavila je na raspolaganje Bosni i Hercegovini 40 milijuna eura, odnosno oko 80 milijuna KM, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kako je rečeno ovom prigodom, navedeni iznos se može implementirati kroz projekte koji će pridonijeti održivom ekonomskom i socijalnom razvoju a naročito iz, za financiranje poželjnih, oblasti ekonomske infrastrukture uključujući masovni kopneni i zračni promet, energije, telekomunikacija, upravljanja vodama i obnovljene energije.

Ukupan iznos Programa financijske suradnje treba biti proveden u naredne dvije godine a popis prioritetnih projekata definiraju i usuglašavaju obje ugovorne strane. Financijski uvjeti, koje je odobrio Fond za razvoj su 1,5 posto kamatna stopa,19 godina otplate sa šest godina grace perioda.

Ministar Vrankić izazio je zahvalnost vladi Španjolske i istaknuo važnost ovih kredita za BiH, osobito iz oblasti vodoopskrbe, koji će, naglasio je, umnogome poboljšati život stanovništva u općinama -Fojnici, Široki Brijeg, Ljubuški i Prnjavor. Ukupna vrijednost kredita za ove četiri općine je oko 14.200.000 KM (7.100.000 eura) i već su u proceduri. Po općinama ti krediti iznose: Fojnica oko 2.100.000 KM (1,550,000 eura ), Široki Brijeg oko 3.600.000 KM (1.800.000 eura ), Ljubuški oko 3.600.000 KM (1.800.000 eura) i Prnjavor oko 3.900.000 KM (1.950.000 eura).

Nakon potpisivanja današnjeg Programa financijske suradnje pripomenuto je i da je Ministarstvo financija i trezora 2002. godine također potpisalo tri financijska sporazuma na osnovu odobrenih kredita Fonda za razvoj za sustav vodoopskrbe u tri bosansko- hercegovačke općine - Olovu, Žepču i Prnjavoru. Ukupna vrijednost iznosila je oko 11 milijuna KM (5,470.823,129 eura). Korisnik FAD kredita za željezničke vagone TALGO u vrijednosti od 66,7 miliona eura , koji je uspješno implementiran, je i Federacija BiH. Istaknuto je i da za nove kredite i projekte postoji velika zainteresiranost u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Potpisivanju je nazočio i veleposlanik BiH u Španjolskoj Josip Brkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: