{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrankić: Informacija o izgradnji mosta Kopno - Pelješac nije odobrena

F
6.9.2007. u 18:35
0
0
Vrankić: Informacija o izgradnji mosta Kopno - Pelješac nije odobrena
0
Vrankić: Informacija o izgradnji mosta Kopno - Pelješac nije odobrena
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije odobrilo informaciju nadležne radne grupe o aktivnostima vezanim za izgradnju mosta Kopno-Pelješac, saopćio je na pres-konferenciji nakon sjednice ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Dragan Vrankić.
Nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje ko je glasao protiv informacije.

Kazao je da ne zna ni da li Hrvatska može jednostrano početi s aktivnostima na izgradnji ovog mosta bez saglasnosti bh. strane, ali i "da ima osjećaj da će se to desiti".

Vrankić žali što informacija nije usvojena i što se, kako je kazao, detalji tehnološke naravi o kojima ona govori, vezuju s dnevnom politikom, odnosno s neriješenim otvorenim pitanjima između BiH i Republike Hrvatske, kao što je pitanje pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

Otvorena pitanja između dviju država treba da rješavaju druge institucije, među njima Međudržavno vijeće, kazao je Vrankić i dodao da želi povoljan ishod po Bosnu i Hercegovinu.

Od drugih dešavanja na današnjoj sjednici Vijeća ministara, on je na pres-konferenciji akcentirao usvajanje informacije Ministarstva finansija i trezora o troškovima zakupnine poslovnih prostora za rad institucija BiH.

Ti troškovi u prošloj godini su iznosili 14 miliona KM, a najveći dio od tog novca - 4,2 miliona KM izdvojen je za potrebe Ministarstva vanjskih poslova, odnosno bh. diplomatsko-konzularne mreže te za potrebe direkcije CIPS - 3,2 miliona KM, izjavio je Vrankić.

Planom racionalizacije, dodao je, značajne uštede postići će se usljenjem u novu zgradu Vijeća ministara, izgrađenu na Marin-dvoru neposredno uz sadašnju zgradu bh. Parlamenta. Prioritet će imati one institucije koje plaćaju zakupninu.

Kad je u pitanju novopodignuta zgrada, Vrankić smatra da će do kraja godine biti završeni svi poslovi i omogućena njena useljivost za bh. institucije, ali Vijeće ministara još nije odredilo prioritete niti ko će sve biti njeni stanari. Zahtjeva je mnogo više nego što ima prostora, kazao je ministar.

Njegov je stav da izdvajanjem novca iz budžeta ili kreditima BiH može trajno riješiti problem i obezbijediti poslovne prostore koje će biti u vlasništvu bh. institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: