Sarajevo
0

Vrankić i Mantovanneli o sporazumu sa MMF-om

Sarajevo-x.com
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić danas u Sarajevu razgovarao je s voditeljem Ureda Svjetske banke za BiH Marcom Mantovannelijem o aktivnostima kojima ova svjetska financijska institucija planira pratiti Bosnu i Hercegovinu nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Govoreći o kreditnim linijama voditelj Ureda u BiH kazao je kako već u ovoj, 2009. godini naša država od Svjetske banke za podršku budžetima može dobiti 70 miliona dolara po iznimno povoljnim uvjetima IDA kredita, te za pomoć malim i srednjim poduzećima do 90 miliona dolara.

Razgovarano je i o projektima s ciljanim transferima: socijalnom - za bazu jedinstvenih podataka i zdravstvenom sektoru, a bilo je riječi i regionalnim programima kao i angažiranju novih sredstava za BiH do 2011. godine.

Mantovanneli je kazao je kako Svjetska banka razmatra i mogućnost mobilizacije sredstava iz kriznih fondova za Bosnu i Hercegovinu u ovoj i narednoj godinu.

U vezi s angažiranjem sredstava posebice je naglašena važnost skraćivanja procedura kako bi se ubrzala njihova realizacija

Ministar Vrankić rekao je voditelju Ureda Svjetske bankeu BiH da je pismo namjere upućeno u sjedište MMF-a u Washington. Obostrano je, još jednom, istaknuta potreba, ali i značaj potpisivanja sporazuma BiH s MMF-om, jer to je šira garancija i dobra poruka svim finansijskim institucijama kao i svim zainteresiranim investitorima, stoji u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.