Godinu dana od smrti
198

Vranić poručio Tužilaštvu KS: Bez odlaganja istražite slučaj Džene Gadžun

B. R.
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) pozvao je kantonalno tužilaštvo da, kako je naveo, bez odlaganja utvrdi koji su stvarni razlozi smrti djevojčice Džene Gadžun.
Uvjerava je da je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo učinilo sve što je moglo učiniti, tj. prikupilo dokumente, koji se odnose na ovaj slučaj, te ih ustupilo kantonalnom tužilaštvu. Uputio je poziv spomenutoj pravosudnoj instituciji.

"Tu prestaje nadležnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo po pitanju pravnih koraka u vezi s tragičnim događajem. Ministarstvo zdravstva nije niti represivni, niti zakonodavni organ. Nadamo se da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice i da će slučaj biti riješen. Pozivamo tužilaštvo da bez odlaganja, temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo u ovom slučaju i poduzme odgovarajuće zakonske mjere", istakao je.

Vranić je pozvao roditelje djevojčice na razgovor, poručivši im da su im vrata uvijek otvorena u vrijeme kada njima to odgovara.

Podsjećamo, danas se navršava godinu dana od smrti Džene Gadžun iz Kaknja. Njeni roditelji Amila i Muris danas su organizovali proteste ispred Vlade Kantona Sarajevo i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Proteste su i ranije organizovali, tražeći od nadležnih da se utvrdi odgovornost za smrt njihove dvoipogodišnje kćerke. Džena je preminula nakon komplikacije zdravstvenog stanja koja se desila nakon operacije u privatnoj sarajevskoj zdravstvenoj ustanovi "Bejtović".