Nije još sve riješeno
78

Vranić negirao da je postignut dogovor o kolektivnom ugovoru zdravstvenih radnika u Sarajevu

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je danas Sindikat radnika u zdravstvu KS saopćio da je nakon dužeg vremena s Vladom KS postignut dogovor o kolektivnom ugovoru, ministar zdravstva KS Haris Vranić je demantovao te navode rekavši da postoje još neke stavke koje se trebaju riješiti.
Kako nam je kazao Vranić, sastanak je održan te su na njemu usaglašena mišljenja o većini pitanja koja se odnose na kolektivni ugovor, međutim, dogovor još nije u potpunosti postignut.

"Možemo reći da smo na pragu postizanja dogovora, nakon čega će tek uslijediti potpisivanje kolektivnog ugovora. Oni su iznijeli svoje zahtjeve i mi smo ih primili k znanju i u narednom periodu ćemo se konsultovati sa stručnjacima jer ja nikada neću dozvoliti da Zavod zdravstvenog osiguranja KS dovedem u bilo kakvu dubiozu kada je riječ o finansijskim sredstvima jer ne znamo šta nas može očekivati u narednom periodu", naveo je Vranić.

Kako kaže, rad Zavoda ne smije biti doveden u pitanje pa tako nikada neće dozvoliti da bilo koji kolektivni ugovor ugrozi njegovo funkcionisanje.

"Zavod je prvenstveno namijenjen za brigu o bolesnicima. Svjestan sam da se radnici u zdravstvu godinama bore za kolektivni ugovor, ali mi smo na tom sastanku raspravljali i o ogromnom broju nezdravstveniog kadra i riječ je o političkom zapošljavanju. Međutim, nećemo ih otpustiti već ćemo pronaći neki način jer i oni učestvuju u procesu i bez njih se ne može raditi. Ja sam obećao da ćemo doći do konačnog rješenja i da ćemo potpisati kolektivni ugovor za sve, ali da se ne ugrozi Zavod finansijski", pojasnio je.

Kako je naglasio, zahtjevi Sindikata za pola godine iziskuju izdvajanje 6,5 miliona KM i više finansijskih sredstava iz budžeta Zavoda.

"Trenutno Zavod tih sredstava nema i njihova objašnjenja da znaju kako da 'namaknu' sredstva ja ne prihvatam. Ukoliko pritom žele uzimati od nekih drugih institucija da bi skupili novce, onda je to suludo. Dogovor treba biti na obostrano zadovoljstvo jer kako se bude punio budžet Zavoda naravno da će linearno rasti i plate. Ja ne želim da dođemo u situaciju GRAS-a da zdravstveni radnici tuže Zavod jer ne isplaćuje plate po kolektivnom ugovoru, a s druge strane, oni nemaju dovoljno prihoda da to realizuju", poručio je Vranić.

Podsjetimo, danas su se iz Sindikata radnika u zdravstvu KS rekavši da su nakon dugo vremena razriješene sve nesuglasice i usaglašeni stavovi po pitanju kolektivnog ugovora te da bi se uskoro moglo očekivati njegovo potpisivanje.