{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vraćena priznanja od Zdravka Grebe i Bakire Hasečić bit će proslijeđena ambasadi u Sarajevu

F
29.5.2007. u 15:07
0
0
Vraćena priznanja od Zdravka Grebe i Bakire Hasečić bit će proslijeđena ambasadi u Sarajevu
0
Vraćena priznanja od Zdravka Grebe i Bakire Hasečić bit će proslijeđena ambasadi u Sarajevu
Bakira Hasečić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović proslijedit će u Sarajevo putem crnogorske ambasade priznanja Internacionalne lige humanista dodijeljena ranijih godina sarajevskom univerzitetskom profesoru Zdravki Grebi i predsjednici Udruženja "Žena žrtva rata" Bakiri Hasečić.
Ovi dobitnici su jučer posredstvom crnogorskih nezavisnih intelektualaca vratili i ostavili na stepeništu Vujanovićevog kabineta u znak protesta što je Internacionalna liga humanista dodijelila jučer priznanja i zvaničnicima crnogorske vladajuće partije Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću.

"Oni će dalje vidjeti na koji način da se ta priznanja tretiraju, i to u komunikaciji s Interacionalnom ligom ili sa samim dobitnicima", kazao je danas u Budvi novinarima Vujanović.

Zdravko Grebo i Bakira Hasečić vratili su ova svoja priznanja u znak protesta što su, kako je navedeno, u bliskoj prošlosti Đukanović i Marović slijedili politiku na čijem je čelu bio Slobodan Milošević.

Zbog toga su u saradnji s crnogorskim nevladinim organizacijama koje su se također usprotivile da Đukanović i Marović budu nagrađeni i kratko protestovale jučer u Podgorici, Grebo i Hasečić vratili svoja priznanja i ona su ostavljena pred kabinet Filipa Vujanovića kao visokog pokrovitelja konferencije Internacionalne lige humanista "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" koja se danas i sutra održava u Budvi.

Dodjela priznanja Internacionalne lige Đukanoviću i Maroviću obavljena je jučer kao propratna manifestacija u okviru ove konferencije, upriličene povodom obilježavanja godišnjice otkako je Crna Gora stekla nezavisnost.

Objašnjenje Internacionalne lige humanista je da su Đukanović i Marović dobili priznanja isključivo zbog toga što su dali doprinos mirnom prošlogodišnjem izdvajanju Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom na referendumu organiziranom prema najvišim demokratskim standardima, a ne za humanistički rad, kako to tradicionalno godišnje čini Liga.

Filip Vijanović je danas u Budvi kazao novinarima da su priznanja Đukanoviću i Marovićevu otišla u prave ruke.

Na konferenciji "Jugoistočna konferencija i Evropska unija" učestvuju predsjednici regionalnih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

Za odsustvo predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjednik Crne Gore je kazao je da opravdano jer on (Tadić) boravi u posjeti Italiji. Vujanović nije osporio prijateljsku i otvorenu komunikaciju sa srbijanskim predsjednikom.

Na novinarsko pitanje o rješavanju kosovskog problema, crnogorski predsjednik je izjavio da se zalaže za "pažljiv način rješavanja tog pitanja" u okviru Vijeća sigurnosti UN-a te smatra da nije iscrpljena mogućnost dogovora Beograda i Prištine, iako je predložen Ahtisarijev plan.

"Dogovor uvijek stavljamo iznad nametnutih rješenja, stabilnost iznad onoga što je nastablinost, a izvjesnu budućnost ispred neizvjesne.

Prema tome, odgovornost je sada na Vijeću sigurnosti UN-a da se na pažljiv i odgovoran način opredijeli ono što će biti status Kosova. Uvjeren sam u konstruktivan odnos i Beograda i Prištine da ne isključujući dogovor pomognu da se pitanje Kosova riješi", kazao je Vujanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: