BiH
64

Vožnja kroz smog ulicama Sarajeva: Par, nepar i radarska kontrola

Piše: D. B.
Već dva dana je u saobraćaju u Kantonu Sarajevo na snazi pravilo par-nepar koje je uvedeno zbog visokog stepena zagađenosti zraka. Ekipa portala Klix.ba je u vožnji gradskim ulicama zabilježila nekoliko pojedinaca koji su vozili automobile s neparnim posljednjim brojem na registarskim oznakama uprkos odredbi prema kojoj je danas dozvoljeno saobraćanje automobila s registarskim oznakama koje imaju parni posljednji broj.

Bilo je i onih čije su tablice bile gotovo neuočljive zbog prljavštine, što je također saobraćajni prekršaj.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, na terenu smo zatekli samo jednu policijsku patrolu koja je na Remizi vršila radarsku kontrolu. Patrole koje kontrolišu registarske oznake nismo primijetili.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku o proglašenju epizode "Uzbuna" kojom je predviđeno uvođenje sistema saobraćaja par-nepar. MUPKS je zadužen za kontrolu provođenja odluke, a za vozače koji krše pravilo predviđene su novčane kazne. Fizičkim osobama može biti izrečena kazna od 500 do 1.000 KM, dok kazna za pravne osobe iznosi 1.000 do 5.000 KM.

Iako je pravilo već dva dana na snazi, vozači koji ga ne poštuju ne dobijaju kazne, nego upozorenja.

Prema mjerenjima automatskih mjernih stanica Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas u podne najviše zagađujućih čestica prečnika manjeg od 10 mikrometara (PM10) bilo je na Ilidži - 513, dok je tek nešto bolja situacija kod Vijećnice 428. Na Otoci je izmjereno 411 μg/m3.

Zakonom o zaštiti zraka propisane su granične vrijednosti polutanata prema kojima je npr. za čestice prašine PM10 tolerantna dnevna vrijednost 65 µg/m3.