Testna vožnja
3.4k

Vozili smo se Trebevićkom žičarom: Pripreme za 6. april uz neodoljiv pogled na Sarajevo

Piše: E. S. H.
(Foto: N. G./Klix.ba)
Testiranje gondola Trebevićke žičare počelo je krajem januara i još uvijek se sve detaljno provjerava kako bi građani 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, imali priliku da se sigurno provozaju žičarom. I mi smo se ukrcali na testnu vožnju u jednu od gondola te vam donosimo video i fotografije prelijepog pogleda na Sarajevo.

Radnici su jutros na svojim pozicijama i vrijedno rade kako bi sve bilo spremno do 6. aprila. Uprkos jakom vjetru, ali u sunčano jutro, radnici su provjeravali sigurnost 12 minuta, koliko je trajala testna vožnja.

Kako smo saznali jutros, u jednoj gondoli će se moći prevesti tri bicikla zajedno s tri osobe. Napominjemo da je video vožnje ubrzan dva puta.

Vožnja u jednom pravcu od grada do Trebevića, od 6. aprila, trajat će blizu osam minuta i za sat vremena će prevoziti 1.200 putnika.

Nova žičara u pogonu će imati 33 kabine u olimpijskim bojama, plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj. U svakoj gondoli moći će se voziti do 10 osoba. Podsjećamo, vožnja starom Trebevićkom žičarom trajala je 12 minuta. Žičara je tada imala pedesetak kabina.

Očekuje se da će žičaru godišnje koristiti pola miliona ljudi, a cijena vožnje još uvijek nije poznata.

Podsjećamo, Trebevićka žičara, ona stara, izgrađena je davne 1959. godine. Radovi na izgradnji nove žičare počeli su u junu prošle godine. Vrijednost cijelog projekta je blizu 15 miliona KM.