Uzbudljiva dionica
834

Vozili smo preko Svitave do Neuma, prolazeći zgode i nezgode sve do nove ceste

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Odlazak u Neum preko Svitave je prava avantura puna adrenalina pa čak i za iskusne vozače, uvjerila se ekipa portala Klix.ba prolazeći zgode i nezgode na tom putu, sve do novog djela ceste.

Uska cesta kojom je vožnja kao vječnost duga prilikom uspinjanje uz brdo, tu ne dozvoljava ni treptaj oka. Sekunda nepažnje čak i za iskusnog vozača može biti pogubna. Susret sa gotovo svakim vozilom zahtjeva stajanje kako bi se mimoišli bez posljedica. Adrenalin dodatno jača pogled na beskrajne padine i dubine brda.

U tom avanturističkom pohodu od gotovo sat vremena na dionici od 30-ak kilometara su širom otvorene oči i onima koji inspirirani prirodnim ljepotama i u tom ambijentu stvaraju umjetnička djela.

Ako skrenete na neki sporedni put koji se teško razlikuje od glavnog, tu ne pomaže ni online navigacija, jer ni mobilni operateri nisu našli interes za taj dio BiH.

Vozačima najveću radost nakon paklene vožnje donosi pojava bijele crte na asfaltu i spoznaja da imaju svoju traku za vožnju. Zbog svega toga vožnja zadnjih 12 kilometara do Neuma na novoj cesti se pokazala predragocjena.

U povratku preko Stoca gdje je putovanje mnogo duže, a cesta ništa nije bolja osim što je manje pogleda na visoke padine brda, dragocjeno je vidjeti radove na novom putu koji će ovu priču spremiti u prošlost.

Izgradnja magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac počela je 2018. godine a prema predviđenim rokovima treba biti završena 2022.

Podsjetimo da je izgradnja ove magistralne ceste projekt o kojem se priča tridesetak godina i košta 40 miliona eura, te se radi u više faza. Investitor je Javno preduzeće Ceste FBiH, a finansira se iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Cesta je duga 48,8 kilometara i po prvi put će jedini bh. grad na moru povezati magistralom sa ostatkom države. Izgradnja ove ceste će nedvojbeno poboljšati položaj Neuma kao i turističku sezonu, a time i državne blagajne.