BiH
0

Vozačima dozvoljeno 0,3 promila; kazna od 50KM za pojas i mobitel

NINA/Sarajevo-x
Zastupnički dom državnog Parlamenta usvojio je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog novog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u našoj zemlji. Prema novom zakonu, vozači će za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje ili za nevezanje sigurnosnog pojasa morati platiti kaznu od 50 maraka.

Kako je objasnio Mirko Šekara, pomoćnik ministra saobraćaja i veza, zakonom je utvrđena granica od 0,3 promila alkohola u krvi za vozače, dok vozači autobusa u javnom prevozu putnika ne smiju imati nijedan promil alkohola u krvi.

Također, novi zakon predviđa i to da će vozači za prekršaje u saobraćaju dobivati negativne bodove za koje će, zavisno od vrste prekršaja, snositi sankcije. Ukoliko se prekršaji budu ponavljali, oduzimat će se vozačka dozvola na šest mjeseci, a postoji čak i mogućnost trajnog oduzimanja vozačke dozvole ukoliko se napravi teži prekršaj.

''Vozači koji su tek položili vozački ispit morat će dvije godine nositi naljepnicu na automobilu koja ukazuje na njihov status. Također, novi vozači će u razdoblju od 23 do 6 sati moći upravljati vozilom samo uz prisutnost osobe starije od 25 godina'', precizirao je Šekara.

Pojedini zastupnici opozicije usprotivili su se prijedlogu tog zakona, naglasivši da se njime ustvari ništa neće promijeniti.

Ministar Branko Dokić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem prijedloga zakona i naglasio da će se ovaj zakon početi primjenjivati za šest mjeseci, nakon što ga potvrdi i Dom naroda. Dodao je da je zakon o sigurnosti prometa rađen u skladu s evropskim standardima.

Inače, zakon je podržalo 27 zastupnika, pet je bilo protiv, dok su tri zastupnika bila suzdržana.