Ugrožavanje sigurnosti
498

Vozač Passata sa diplomatskim tablama preticao na mostu i preko pune linije kod Jablanice

N. V.
Screenshot
Screenshot
Na magistralnom putu Sarajevo - Mostar, na mostu kod Ostrožca u Jablanici jučer je snimljena divljačka i opasna vožnja automobilom koji je imao diplomatske tablice.

Na snimci koju je dobio portal Klix.ba vidi se crni Passat koji nesavjesno pretiče nekoliko automobila na punoj liniji, uključujući i kamion.

Ovakvim ponašanjem vozač automobila sa diplomatskim tablama je ugrozio druge učesnike u saobraćaju. Njegovo ponašanje na putu je posebno zabrinjavajuće kada se u obzir uzme da je radnju preticanja izvršio na mostu.

Nije čest slučaj da na bh. putevima vidimo opasnu vožnju onih koji voze službene automobile raznih delegacija s obzirom na to da za njih ne važe mnoga saobraćajna pravila, a i sami policijski službenici izbjegavaju kontrolisati ove automobile. Međutim, to ostavlja veliki prostor za zloupotrebu diplomatskih registarskih oznaka.

Diplomatske table mogu koristiti, osim diplomata, i uposlenici ambasada. Sudeći po registracijskim oznakama sa ovih tablica, riječ je o Ambasadi Irana.

Diplomatske registarske oznake
Diplomatske registarske oznake

Također, ovaj automobil nije bio u pratnji nikakve delegacije, nego se jasno vidi iz snimka da je jedini sa diplomatskim tablama, koji se u tom trenutku nepropisno ponaša. No, i da je bio u pratnji međunarodnih izaslanika, ambasadora ili da su se oni lično vozili u njemu, to nije razlog za ugrožavanje drugih koji učestvuju u saobraćaju.