BiH
8

Vozač iz državne institucije na sudu, krivotvorio papire za bolovanje

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Emir Ridžić (37) iz Zenice optužen je za krivotvorenje isprava o bolovanju, pri čemu je, kao uposlenik državne institucije, budžet BiH oštetio za 3.959 KM.

Ridžić se tereti da je u svojstvu vozača u kabinetu rukovodstva u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i razvoja kvaliteta BiH, sa sjedištem u Banjoj Luci, krivotvorio dokumentaciju o bolovanju u različitim periodima, tokom 2012. i 2013. godine.

Navedenu dokumentaciju sa prepravljanim datumima o izvještaju bolovanja, optuženi je u više navrata, putem faksa, dostavljao sjedištu navedene agencije u kojoj je uposlen.

Na ovaj način, optuženi je krivotvorenjem isprava, doveo u zabludu poslodavca, koji mu je na temelju naknada na koje nije imao pravo, isplatio iznos od 3.959 KM, te je za navedeni iznos oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi Ridžić se tereti da je u svojstvu službene osobe zaposlene u instituciji Bosne i Hercegovine, sa ciljem da sebi pribavi protuzakonitu imovinsku korist, na drugi način doveo u zabludu ovlaštenu osobu da izvrši nezakonitu isplatu, čime je počinio kazneno djelo Prevara u službi iz članka 222. stavak 1. KZ BiH.

Optužnicu protiv njega podigao je tužilac Odjela III Tužilaštva BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.