Nakon kritika
438

Vozač autobusa premjestio migrante na stražnja sjedišta, iz tuzlanske kompanije najavili disciplinski postupak

S.H.P.
Foto: Facebook/Emir Alagić
Foto: Facebook/Emir Alagić
U autobusu kompanije Transturist na liniji Sarajevo - Tuzla 10. septembra vozač autobusa smjestio je migrante na sjedišta u stražnjem dijelu vozila kako se ne bi miješali s ostalim putnicima.

Na pitanje očevica ovog događaja Emira Alagića, poznatijeg kao DJ Soul, zašto to čini ako su migranti, među kojima je bilo i djece, uredno su platili kartu, vozač je rekao da ne želi da se miješaju s ostalim putnicima.

"Na dodatno insistiranje kondukter je odgovorio: 'Treba sada da uđe profesorica koja je radila 8 sati i jel' treba da sjedi s njima?' Apsolutni rasizam na djelu", piše u objavi.

[FBPOST]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157321004214799&set=a.10151223220654799&type=3&theater[/FBPOST]

Kompanija za prijevoz putnika Transturist Tuzla oglasila se jučer povodom ovog ružnog događaja te u svom saopštenju najavila disciplinski postupak protiv vozača.

"Ovim putem želimo da istaknemo da bilo kakva segregacija putnika po bili kojoj osnovi nije politika našeg preduzeća i da je ovaj čin isključivo čin pojedinca koji je izuzetno nekorektan i s pravom izaziva kritike i negativne komentare u javnosti. Nakon što utvrdimo sve detalje ovog događaja pokrenut ćemo disciplinski postupak protiv našeg vozača i izreći mu kaznu u skladu s pravilnikom našeg preduzeća", stoji u Facebook objavi Transturista.

[FBPOST]https://www.facebook.com/transturistprevozputnika/posts/780560342404281[/FBPOST]

Dodali su i kako se kolektiv kao što je Transturist, sa 70 godina tradicije u prijevozu putnika, koji zapošljava 130 radnika, ne može gledati kroz jednog pojedinca i u isto vrijeme osuđivati za rasizam i segregaciju po bilo kojoj osnovi.

"Smatramo da smo u proteklom periodu kao kolektiv učinili mnogo pozitivnih stvari za migrante, od toga da smo dozvolili da borave u prostoru autobuske stanice, da koriste sadržaje u autobuskoj stanici te smo velikom broju migranata izdali karte s popustom, a određenom broju migranata nismo ni naplatili karte. Isto tako, nismo dobili informaciju da se neko od naših uposlenika nekorektno ponašao prema migrantima tokom boravka u Tuzli", naveli su.

Iz Transturista su naglasili i kako nikome nisu uskratili pravo da kupi kartu i putuje, no da su pod stalnim pritiskom klijenata da to učine.