Stižu na Marš mira
1.4k

Voz mladih iz Turske za BiH stigao na Željezničku stanicu Sarajevo

Klix.ba
"Voz mladih iz Turske za Bosnu" koji je 1. jula krenuo iz Istanbula, stigao je danas na Željezničku stanicu Sarajevo sa 100 mladih putnika, a istim vozom će u jednom od narednih dana otputovati i za Mostar.

Učenici srednjih škola i studenti iz svih dijelova Turske doputovali su preko Sofije, Skoplja i Beograda u Sarajevo, da bi se pridružili ovogodišnjem Maršu mira koji počinje u subotu 8. jula, a trajat će do 11. jula, kad se obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

U bijelim majicama na kojima piše "Ne zaboravite Srebrenicu 1995-2017" izašli su na perone Željezničke stanice Sarajevo gdje ih je dočekala predsjednica "Udruženja žena žrtava rata“ Bakira Hasečić. Držeći transparente "Istanbul-Srebrenica" i zastave BiH i Turske, sjeli su na peron obrazujući polukrug i uz pratnju gitare vrlo emotivno otpjevali pjesmu "Srebrenica" turskog pjevača Haluka Leventa.

"Došli smo iz svih dijelova Turske da se pridružimo obilježavanju godišnjice genocida nad muslimanima u Srebrenici. Ne bojimo se ni pješačenja ni vrućina. To je najmanje što možemo uraditi da se ovaj zločin genocida zapamti i da se više nikada i nikome ne ponovi", rekla je studentica Ruveyala Alber.

Osim učestvovanja u Maršu mira, tokom boravka u BiH mladi iz Turske obilazit će kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva i Travnika. Nakon Sarajeva "Voz mladih iz Turske za Bosnu" krenut će u Mostar gdje će posjetiti kulturno-historijske znamenitosti iz Otomanskog perioda.