Međunarodni dan volontera
0

Volonteri u Sarajevu proslavili svoj dan

FENA
U Sarajevu je danas prigodnim cjelodnevnim programom obilježen Međunarodni dan volontera.

Volonteri su krenuli od Vijećnice i prošetali glavnim ulicama grada, uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra, do Trga djece Sarajeva gdje su napravili milenijumsku fotografiju. Nakon toga uputili su se u Dom mladih gde su proslavili svoj dan.

Cilj organizatora je da široj javnosti predstave i promoviraju principe volonterizma, te da iskažu zahvalnost svim volonterima koji se aktivno uključuju u svakodnevne aktivnosti i time čine bh. društvo boljim mjestom za život.

Dvanaest lokalnih organizacija civilnog društva, koje se bave mladima na području Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo, uz podršku Programa volontera UN u BiH zajedno s volonterima iz BiH i šest zemalja Evrope i svijeta, proslavljaju praznik koji se širom svijeta obilježava 5. decembra.

Generalna skupština UN je 5. decembar proglasila Međunarodnim danom volontera kao podsjećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN-a.

Evropska komisija je 2011. proglasila godinom volonterizma s ciljem povećanja ovakve vrste rada i jačanja svijesti o njegovoj vrijednosti.