{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volonteri obnavljaju Park mladenaca na Čengić Vili

S
22.4.2009. u 09:00
0
4
Volonteri obnavljaju Park mladenaca na Čengić Vili
0
Volonteri obnavljaju Park mladenaca na Čengić Vili
Foto: Intermezzo.ba
Danas, 22. aprila, širom svijeta se obilježava Dan planete Zemlje, a tim povodom u Sarajevu se održava niz akcija i predavanja.
U 11.00 sati u Sarajevu će biti održati akcija sađenja drveća u parku između škole Grbavica II i Centra za djecu i omladinu, a sat vremena prije, u 10.00 sati u Eko-kući na lokalitetu Park šuma Mojmilo započeće promocija ekoloških aktivnosti u Općini Novi Grad.

U 12.00 sati počeće i ekološka akcija mladih "Eko kapljica" u okviru koje 50-tak studenata iz cijele BiH volonterski obnavljaju jedan gradski park i simbolično ga predaju na upotrebu građanima Kantona Sarajevo na Dan planete Zemlje, a to će danas biti Park mladenaca kod tramvajske okretnice na Čengić Vili.

Zatim će se u 13.00 sati održati predavanje u povodu Međunarodnog dana planete Zemlje o temi "Biodiverzitet u globalnoj ekologiji" u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH, a u 14.30 u prostorijama Misije OSCE-a u BiH proglasiti pobjednik takmičenja za najbolju fotografiji "Zaštitimo vode BiH".

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste godine je dizajnirana Zastava Zemlje, a sam naziv "Earth Day" prvi put upotrijebio je 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca taj dan proslavi kao Dan planete Zemlje.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, utvrđen dalekosežni program za poticanje održivog razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: