22. april - Dan planete Zemlje
0

Volonteri obnavljaju Park mladenaca na Čengić Vili

Sarajevo-x.com
Foto: Intermezzo.ba
Foto: Intermezzo.ba
Danas, 22. aprila, širom svijeta se obilježava Dan planete Zemlje, a tim povodom u Sarajevu se održava niz akcija i predavanja.

U 11.00 sati u Sarajevu će biti održati akcija sađenja drveća u parku između škole Grbavica II i Centra za djecu i omladinu, a sat vremena prije, u 10.00 sati u Eko-kući na lokalitetu Park šuma Mojmilo započeće promocija ekoloških aktivnosti u Općini Novi Grad.

U 12.00 sati počeće i ekološka akcija mladih "Eko kapljica" u okviru koje 50-tak studenata iz cijele BiH volonterski obnavljaju jedan gradski park i simbolično ga predaju na upotrebu građanima Kantona Sarajevo na Dan planete Zemlje, a to će danas biti Park mladenaca kod tramvajske okretnice na Čengić Vili.

Zatim će se u 13.00 sati održati predavanje u povodu Međunarodnog dana planete Zemlje o temi "Biodiverzitet u globalnoj ekologiji" u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH, a u 14.30 u prostorijama Misije OSCE-a u BiH proglasiti pobjednik takmičenja za najbolju fotografiji "Zaštitimo vode BiH".

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste godine je dizajnirana Zastava Zemlje, a sam naziv "Earth Day" prvi put upotrijebio je 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca taj dan proslavi kao Dan planete Zemlje.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, utvrđen dalekosežni program za poticanje održivog razvoja.