Bez obzira na naciju
113

Volonteri HKO "Kruh sv. Ante" svaki dan brinu o više od 1.000 siromašnih i iznemoglih bh. građana

Piše: M. N.
Humanitarno-karitativna organizacija "Kruh sv. Ante" već godinama djeluje kroz desetak projekata i pomoć je iz prve ruke ljudima u većoj potrebi, siromašnima i obespravljenima. Radnici i volonteri ove organizacije svaki dan brinu za više od 1.000 osoba.

Pod njihovim okriljem djeluju tri pučke kuhinje, na Grbavici i Dobrinji u Sarajevu te jedna u Varešu. Svaki dan vrijedne ruke kuharica pripreme blizu 1.000 obroka. Dok kuharica priprema jela, njihov domar vrši popravke u studentskim sobama, tim iz magacina pakuje pakete za osobe u stanju potrebe, medicinska sestra obilazi starije, bolesne i nepokretne osobe, drugi tim dostavlja topao obrok na kućnu adresu pojedincima koji zbog bolesti ili starosti nisu u mogućnosti samostalno doći po njega, a drugi uposlenici nastoje pronaći sredstva za sve njihove aktivnosti. Svaki dan svih članova ove organizacije je potpuno ispunjen.

Kako nam je rekla Vanja Čerenić, asistentica na projektima KSA, korisnici pučkih kuhinja su socijalno ugroženi pojedinci i porodice bez osnovnih uvjeta za život.

"Za većinu njih to je način preživljavanja, budući da sami ne mogu sebi svakodnevno osigurati bar jedan topao obrok, a neki od njih ga zbog bolesti ne mogu ni pripremiti, sve kada bi i imali prehrambene namirnice. Za takve korisnike vršimo uslugu dostave hrane na njihovu kućnu adresu, a njih je blizu 40. Preko našeg socijalnog ureda i preko državnih socijalnih institucija dolazimo do korisnika i provjeravamo njihov socijalni status. Zbog velike potražnje pomoć pružamo samo najugroženijima", kazala je Čerenić.

U vrijeme blagdana i značajnijih datuma u godini, nastoje svojim korisnicima osigurati dodatnu hranu ili neku sitnicu koja će ih uveseliti. Tako će i povodom blagdana Uskrsa, svim svojim korisnicima pučkih kuhinja, uz redovan topli obrok, podijeliti i higijenske setove i suho voće.

"U povodu uskrsnog blagdana HKO 'Kruh sv. Ante' organizirao je u srijedu za svoje korisnike podjelu prehrambenih paketa i higijenskih potrepština u Sarajevu, Bugojnu i Šikarama. Ukupno je podijeljeno 90 prehrambenih paketa, 50 higijenskih kanti, 102 higijenskih seta, 169 prekrivača koje smo dobili od naših vjernih dobročinitelja MCC-a. Uz navedenu podjelu, korisnicima naših pučkih kuhinja u petak su podijeljeni higijenski setovi i suho voće. Također, naši volonteri posjetili su starije osobe u Centru za zdravo starenje Općine Centar i zajedno s njima farbali uskrsna jaja koja će podijeliti u ponedjeljak, kada je planirana i proslava u prostorijama centra. Nadamo se da će ova donacija unijeti barem malo radosti u živote naših korisnika i uljepšati im ovo blagdansko vrijeme", kazala je Čerenić.

Smještaj za 128 studenata

Mnogo ulažu i u mlade. Pomažu im da se obrazuju, pronađu topli dom tokom studiranja i pružaju podršku.

"Nastojimo raditi s mladima, osnaživati ih, potaknuti na rad na sebi, usavršavanje i ostanak u našoj zemlji. Nastojimo pružiti temelje za siguran i poželjan ambijent i život u BiH. U Franjevačkom međunarodnom studentskom domu na lokaciji Zagrebačka 18 pružamo smještaj za 110 studenata. U studentskoj kući na Koševu pružamo smještaj za 18 studenata. Naši stanari i stanarke su nadareni i talentirani studenti i studentice koji redovito studiraju na Univerzitetu u Sarajevu i postižu dobre rezultate pri školovanju. Naš Dom je otvoren svima, bez obzira na njihovu etničku, vjersku i nacionalnu opredijeljenost", istakla je Čerenić.

HKO "Kruh sv. Ante" putem Fonda "Kap dobrote" pruža finansijsku pomoć u vidu stipendija nadarenim studentima koji dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja. U proteklim godinama finansijski su pomogli od 40 do 100 mladih osoba godišnje.

U akademskoj 2017/2018. godini iz Fonda su osigurali stipendije za 75 redovnih studenata i studentica, a zahvaljujući sredstvima Diplomatskog zimskog bazara osigurali su dodatnih 20 stipendija. Ovo se odnosi na studente iz cijele BiH.

"Za mlade koji studiraju u Sarajevu osiguravamo besplatne edukacije, doprinosimo njihovom radu na sebi, učenju i razvoju u stjecanju praktičkih znanja i vještina neophodnih za aktivno učešće u društvu. Osposobljavamo studente da se lakše suočavaju sa životnim problemima tokom i nakon studija. Mladi stipendisti "Kruha sv. Ante" i stanari Franjevačkog studentskog doma imaju priliku obavljati volonterski rad u našoj organizaciji ili u nekoj od partnerskih organizacija", rekla je.

Mladi brinu o starijima i djeci

Mladi su bitan dio ove organizacije jer od 15 do 20 sati mjesečno posvećuju volonterskom radu, odnosno osobama kojima treba njihova pomoć. Volonteri pomažu u radu pučke kuhinje i podjeli obroka onima koji su bolesni i nepokretni.

"Volonteri obilaze starije i nemoćne osobe u Kantonu Sarajevo, pomažu im u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te pružaju osjećaj da nisu ostavljeni sami, pružaju brigu i sigurnost. Osobe uključene u ove projekte su pretežno one koje su bez porodice, prijatelja, slabo pokretne i osamljene", kazala je Čerenić.

U okviru projekta "Stariji brat, starija sestra" volonteri pomažu djeci. Riječ je o djeci koja su smještena u dječijem domu ili dolaze iz materijalno i socijalno ugroženih porodica te im je zbog toga otežan razvoj i odrastanje.

"Projekt SBSS već duži niz godina se realizira u saradnji s organizacijom 'Narko Ne' i SOS dječijim selom. Aktivnosti se ogledaju u povezivanju jednog djeteta s jednim volonterom – starijim bratom/starijom sestrom, što rezultira druženjem i prijateljskim odnosom. Ovim dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne i kulturne vrijednosti te životne vještine neophodne za život u zajednici. Također, daju instrukcije za djecu kojoj je potrebna pomoć pri učenju", kazala je.

Potrebe korisnika na prvom mjestu

Građani Sarajeva nerijetko su imali priliku vidjeti mlade volontere i studente ove organizacije u tržnim centrima gdje prikupljaju namirnice i druge potrepštine za svoje korisnike ili na drugim mjestima gdje organizuju akcije za prikupljanje novčane pomoći. Čerenić ističe da je bez obzira na životne okolnosti njihova trajna zadaća pružati novu nadu siromašnima i bolesnima, obespravljenima i ovisnicima, starijima i mlađima i svima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Naša misija je da pružanjem materijalne, psihosocijalne i medicinske pomoći i podrške, formalnim i neformalnim obrazovanjem i organiziranjem humanitarnog rada doprinosimo unapređenju kvaliteta života pojedinaca i porodica u stanju potrebe. HKO 'Kruh svetog Ante' pred sobom najprije ima potrebe svojih korisnika bez obzira na vjeru, naciju, političko i društveno opredjeljenje", naglasila je.

Sve zahvaljujući dobročiniteljima

Ništa ne bi bilo moguće bez domaćih i stranih donatora, kao i pojedinaca koji pomažu da ostvare svoje misije. Čerenić kaže kako su oni samo posrednici u davanju pomoći ljudima u potrebi. Ipak, posljednjih godina donatori su usmjerili svoju pomoć ka zemljama koje se nalaze u većoj potrebi pa iz "Kruha sv. Ante" poručuju kako im je podrška svih dobročinitelja sada najpotrebnija kako bi i dalje bili ruka podrške ljudima u potrebi i doprinijeli povećanju kvaliteta života najsiromašnijih građana našega društva.