U mjestu Velečevo
6

Volonteri Crvenog križa iz Ključa vode brigu o migrantima koje niko ne želi

Piše: M. N.
Foto: CK Ključ
Desetine migranata, među kojima su i porodice s malom djecom, koje policijski službenici pronađu na relaciji Jajce - Banja Luka ili u Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu, bude dovedeno na punkt Crvenog križa u mjestu Velečevo, općina Ključ. Volonteri im pomažu, pružaju prvu pomoć i daju topli obrok i odjeću.

Migranti borave u objektu koji je natkriven, ali prednji dio je potpuno otvoren, Nema toaleta, vode, električne energije i sl. Prema riječima nadležnih iz Crvenog križa općine Ključ, mnogi boluju od šuge.

"Svakodnevno se izvještava o stanju i navedenom problemu, međutim i poslije sedam mjeseci ovakvog haotičnog stanja, niko ništa ne poduzima, sve se svelo na pomoć koju pružaju volonteri CK u hrani i odjeći, što je samo mala pomoć kako ne bi bili gladni dok borave u Velečevu", kazali su.

Za samo četiri dana prošle sedmice kod njih je boravilo 75 migranata među kojima je 11 maloljetnika bez pratnje i četiri porodice. U grupi je bilo četvero djece u dobi od godinu do pet godina te petogodišnja djevojčica koja je bolesna. Odveli su je u Dom zdravlja Ključ gdje je utvrđeno da ima bronhitis i jaku upalu krajnika.

Migranti dolaze u svakakvom stanju, bolesni, dehidrirani, a neki i s ubodnim ranama. Volonteri Crvenog križa pitaju se da li su svjesni da je najbliži kamp u Bihaću udaljen 100 kilometara, a da je sljedeći u Sarajevu te da su u ovoj situaciji prinuđeni na vršenje krivičnih djela na području Ključa u kojem je registrovano više provala u kuće, nekoliko pokušaja krađe auta i još neka druga djela. Ističu da prijevoznici odbijaju voziti migrante u pravcu Sarajeva pa su prisiljeni da ostanu u Velečevu.

Crveni križ općine Kjljuč uputio je apel vlastima da pomognu u humanijem smještaju migranata, pogotovo zbog toga što je tokom prethodnih dana bilo kišovito i hladno vrijeme. U osiguravanju hrane i ostalih potrepština veliku pomoć im je pružio Crveni križ Švicarske koji je donirao sredstva.