BiH
43

Volonteri Crvenog križa i roditelji odali počast ubijenoj djeci Sarajeva

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, članovi i volonteri Crvenog križa i roditelji poginule djece danas su položili cvijeće kraj Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995.

Nekoliko desetina okupljenih nisu mogli sakriti tugu i bol, dok su roditelji ubijene djece poručili kako nikada neće zaboraviti smrt svojih voljenih.

Volonterka i predstavnica Crvenog Križa općine Ilidža Meliha Kolašinac istakla je da će u toku Sedmice Crvenog križa biti provedene brojne aktivnosti. 

“Cvijeće smo položili zajedno sa drugim mladim volonterima. Tokom vikenda u tržnim centrima u Kantonu Sarajevo će se prikupljati hrana i higijenske potrepštine za ugrožene porodice”, rekla je Kolašinac.

Ističe kako su volonteri u Kantonu Sarajevo željeli na ovaj način da odaju počast i prisjete se poginule djece opkoljenog Sarajeva.

“Oni su bili djeca i ubijeni su kada su bili naših godina i mlađi. Trebamo se priključiti volonterizmu u raznim organizacijama. A ovo što mi radimo je jedan od načina kako nastojimo pomoći ljudima”, kazala je predstavnica Crvenog Križa općine Ilidža.

Od 1992. do 1995. godine u opkoljenom Sarajevu je ubijeno 1.600 djece.